Vučićev sin predstavlja svog oca na obilježavanju neustavnog dana RS-a, Istočnim Sarajevom šetaju policajci, ljekari, vatrogasci, šumari…

U Istočnom Sarajevu u toku je centralni događaj obilježavanja 9. januara kao dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Prisustvuje veliki broj gostiju iz Srbije, među njima i sin Aleksandra Vučića.

Na “svečanosti” u Istočnom Sarajevu, gdje se održava defile službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pored zvaničnika iz manjeg bh. entiteta, prisustvuje i delegacija iz Srbije.

Delegaciju iz Srbije predvodi ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministrica za brigu o porodici Darija Kisić-Tepavčević, zdravstva Danica Grujičić, pa i sin predsjednika – Danilo Vučić.

Danilu ovo nije prvi put da predstavlja svog oca na obilježavanju neustavnog dana RS-a.

On se već “udomaćio” na ovakvim manifestacijama s obzirom da je i prošle godine prisustvovao svečanoj akademiji koja je tada bila u Banjoj Luci.

Vučić, kao i ranijih godina, ne prisustvuje obilježavanju 9. januara, ali šalje visoke srbijanske funkcionere da podrže vlasti RS-a u organizaciji događaja koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Osim navedenih imena iz političkog svijeta Srbije, “put su prevalili”, pa “nemoralnom, neustavnom i nazakonitom” obilježavanju 9. januara prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlović, poslanici Milimir Vujadinović i Dragoljub Acković.

Defile se održava u ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu, a počinje od zgrade općine.
“U svečanom defileu je 717 pripadnika MUP-a. Učestvuju sa zastavnim vodom, šest je motorizoravnih ešalona”, kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Istakao je kako u događaju učestvuje specijalna antiteroristička jednica kao i polaznici policijske akademije.

Civilni sektor u defileu učestvuje sa 7 ešalona odnosno sa preko 1.500 učesnika – prenosi Klix.ba.

Danas je i svojevrsna premijera taktičkog vozila “Vihor” koje može biti taktično, naoružano je i opremljeno balističkom zaštitiom.

“Treba istaći da je ovo prvi put da se svečani defile realizuje u gradu koji nije Banja Luka. Ovo nije inat već ljubav i činjenica proizašla iz historijskih činjenica”, naglasio je Karan.

Pripreme za današnji defile su trajale više od mjesec dana, a program je počeo predavanjem raporta Dodiku uz pratnju policijskog orkestra.

Uz Dodika je ulicom Stefana Nemanje hodala i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U svečanom defileu učestvuju i civilna udruženja, vatrogasci, šumarska udruženja, predstavnici zdravstvenih ustanova te između ostalih i planinarska društva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.