Začuđujuće “mlaka” reakcija Milorada Dodika na američke sankcije uvedene njegovim zvaničnicima: Ovo je bespotrebno

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagovao je na uvođenje sankcija SAD-a Nenadu Stevadniću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

Zanimljivo je da je Dodikova reakcija bila prilično “mlaka”, ako uzmemo u obzir njegov dosadašnji narativ kada su u pitanju potezi američke administracije prema zvaničnicima iz manjeg bh. entiteta.

Dodik je rekao da “Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smjenjivati”.

“SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni”, izjavio je Dodik.

Dodik je uvrštavanje predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministra pravde Miloša Bukejlovića na crnu listu SAD ocijenio nepotrebnim.

“Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda.

Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati”, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da nisu zabrinuti zbog ovih sankcija.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija SAD-a je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića,

u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Dejtonski mirovni sporazum.

Oglasili se i iz State Departmenta

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller oglasio se povodom uvođenja sankcija zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Miller je rekao da su SAD danas sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u NSRS-u kojim se podriva Ustav BiH, a ujedno i Aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD-a, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH”, rekao je Miller.

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.

“Uprkos nastojanjima visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.

Objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana. Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, zaključuje se u saopćenju State Departmenta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.