ZAGREB I ZAPAD Njemački ugledni mediji o istupima Zorana Milanovića: “Njegove izjave su u suprotnosti s linijom hrvatske vlade”

Izjave predsjednika Zorana Milanovića kojima je najavio da će Republika Hrvatska povući sve svoje vojnike iz NATO-ovog kontingenta na istoku Evrope u slučaju eskalacije situacije izazvale su veliku pažnju i njemačkih medija.

Agencija DPA prenijela je ključne Milanovićeve izjave – poput one o tome da u aktuelnom konfliktu treba uvažiti i ruske sigurnosne interese, odnosno Milanovićevu ocjenu da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih država.

DPA prenosi da se hrvatski premijer Andrej Plenković ispričao Ukrajinkama i Ukrajincima zbog te predsjednikove izjave te dodao kako je Hrvatska pouzdan partner u okviru EU-a i NATO-a te da će poštivati svoje obaveze.

U vijesti koju je objavila ova agencija, DPA piše da se Milanović sve češće profilira „populističkim pozicijama”, a o njemu piše kao o „svojeglavom predsjedniku koji se istaknuo kao kritičar korona-mjera, kao podupiratelj nacionalističkih Hrvata u Bosni i Hercegovini i s opravdanjima za brutalno postupanje hrvatskih policajaca prema izbjeglicama.”

“Zagreb i Zapad”

Višeglasje u hrvatskom državnom vrhu oko aktualnih sigurnosnih pitanja tema je i članka u izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ).

Pod naslovom „Zagreb i Zapad”, ovaj dnevnik napominje da se Milanovićeve izjave o povlačenju hrvatskih vojnika „sve do zadnjeg” izazvale veliku pažnju i u Rusiji i u državama članicama NATO-a „i zbog toga što ih se moglo shvatiti kao da će se Hrvatska generalno povući iz Sjevernoatlantskog saveza”.

FAZ naglašava da predsjednik Hrvatske ne može sam donijeti jednu takvu odluku, podsjeća se da Hrvatska nije baš vojna velesila – ali i napominje da politički signal takvih izjava pogotovo u ovim danima savršeno odgovara Moskvi.

Te su izjave u medijima naišle na oprečne reakcije, piše FAZ. Navodi se kako je Jutarnji list hrvatskog predsjednika nazvao “zvijezdom ruskih medija odanih Kremlju”, ali i prenio ocjenu “propagandnog ruskog kanala RT-a (Russia Today) koji piše “Konačno i jedan razuman evropski lider”, te smatra da Milanović samo kaže ono što mnogi u Evropskoj uniji misle, ali se ne do sada nisu usudili javno reći.

“Napad šećera”

Milanovićeve izjave su u suprotnosti s linijom hrvatske vlade, piše FAZ. U izjavi za taj list, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio da predsjednik ne priča u ime Hrvatske, već u svoje lično, te naglašava kako je Hrvatske lojalan član NATO-a.

Njemački list prenosi i „sarkastičnu” reakciju premijera Plenkovića koji je rekao kako su Milanoviću prilikom posjeta fabrike čokolade (Kraš) možda dali previše bombona te da je to rekao u momentu “povećanja šećera”, odnosno kako je u prvi mah, nakon što je čuo što je rekao Milanović, mislio da priča neki „ruski dužnosnik”.

Retoričko prepucavanje između državnog predsjednika i šefa vlade nije nikakva novost u Hrvatskoj, podsjeća FAZ, te piše kako ne prođe sedmica, a da se njih dvojica ne „zakače”.

Milanović je, piše njemački list, “formalno socijaldemokrat”, ali redovno privlači pažnju izjavama „koje bi se u Njemačkoj moglo nazvati desno-populističkim ili čak radikalno desnim”. Plenkovića ovaj list predstavlja kao predsjednika „građansko-konzervativne do desno-populističke stranke HDZ” i kaže da on predstavlja umjereno krilo HDZ-a.

Prepucavanja Milanovića i Plenkovića

Sve dok je Plenković šef vlade, Milanovićeve vanjskopolitičke eskapade neće prolaziti bez proturječja u Hrvatskoj, smatra FAZ. Ali na kraju članka napominje: „Istina je i da je Milanović najpopularniji političar u zemlji. Možda bi ispravnije bilo reći da je on najmanje nepopularan.”

Sve u svemu, zaključuje FAZ, Hrvatska ostaje zemlja čiji se stanovnici orijentiraju prema Zapadu. List citira rezultate nedavne ankete Eurobarometer u kojoj je 70% ispitanika u Hrvatskoj na pitanje osjećaju li se kao građani EU-a odgovorili „da, u potpunosti”, odnosno „da, jednim dijelom”.

Po pitanju NATO-a slika nije tako jasna, piše FAZ: 44% ispitanika u Hrvatskoj ima povjerenje u NATO, a kod 47% prevladava nepovjerenje:

„Milanovićeve izjave kod jednog dijela stanovništva nailaze vjerojatno na plodno tlo. A on je s tim možda i kalkulirao u svojim izjavama”, navodi DW.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.