Zanimljiva situacija u BiH: Svi se okreću za opel rekordom iz 1969. godine…

Sanjanin Sanjin Kalaković u potpunosti je restaurirao automobil opel rekord kupe iz sada već davne 1969. godine, a njegov oldtajmer je ovih dana prava atrakcija na ulicama grada na Sani.

Kalaković kaže kako je ljubitelj starih automobila i da se u ovaj poduhvat upustio skupa sa bratom te da su u restauriranje ovoga ljepotana utrošili pravo malo bogatstvo.

“Sve skupa nas je mnogo koštalo, ali ne žalimo, jer smo dobili ono što smo željeli. Automobil smo prije dvije godine pronašli putem oglasa na internetu, dopao nam se i kupili smo ga u havarisanom stanju. Potom je slijedio dug period obnove, a strogo smo vodili računa da za njega nabavljamo samo originalne dijelove”, kaže Kalaković za “Nezavisne”.

Dodaje kako su se na razne načine dovijali i snalazili za takve dijelove, do kojih nije bilo lako doći, te da su neke pronalazili na otpadima u Bosni i Hercegovini ili ih putem interneta naručivali iz Njemačke.

Prema njegovim riječima, radi se o modelu koji se proizvodio u ograničenom broju, a danas u cijelom regionu postoji svega nekoliko očuvanih primjeraka. “Koliko znam, u Bosni i Hercegovini, pored moga, postoji svega još jedan ovakav automobil. Gdje god da se provezemo, izazivamo pažnju i znatiželju, gotovo da nema čovjeka da se ne okrene”, kaže Kalaković.

Ističe kako je ovaj automobil rađen u verzijama limuzine sa dvoja i četvoro vrata te u kupe verziji, koja je bila posebno atraktivna.

S ponosom otvara haubu limuzine u kojoj se nalazi motor čist kao suza, jačine oko 90 konjskih snaga.

“Ovo su bili neki standardni evropski motori koji su se pravili i u Sjedinjenim Američkim Državama za ševrolete, s tim da su ti motori bili nešto snažniji. Zahvaljujući dobrom majstoru, sve je urađeno vrhunski, motor pali iz prve i odlično vuče, a automobil je izuzetno udoban za vožnju”, kaže ovaj ljubitelj oldtajmera.

Dodaje kako je već dobio nekoliko ponuda za svog ljubimca, ali da automobil nije na prodaju, već za lično zadovoljstvo i uživanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.