Zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder sigurna: Propuštena prilika Novalića – Građani će imati još jedan razlog da ih pošalju u političku penziju

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Fadila Novalića i njegovu vladu smatra direktno odgovornom za siromaštvo u kojem se našao veliki broj građanki i građana.

Ona poručuje da inflacija jeste uzrokovana globalnim dešavanjima, kakva je pandemija ili agresija na Ukrajinu, ali propuštene prilike za socijalno i ekonomsko osnaživanje koje bi naše građane značajno zaštitilo u trenutnim okolnostima idu na teret premijera Novalića.

“Vlada Kantona Sarajevo mogla je poslužiti kao primjer Novalićevoj vladi kad je u pitanju ukidanje parafiskalnih nameta. Predlagali smo to na federalnom nivou te tražili također generalno smanjivanje fiskalnog opterećenja na rad u FBiH.

To bi u realnom sektoru dovelo do povećanja plata.

Freelanceri, kojih je znatan broj u FBiH, i dalje kroz porez plaćaju usluge koje ne mogu iskoristiti, kakve su zdravstveno i penziono.

Vlada FBiH niti je našla način da ovi ljudi, njih na desetine hiljada, uđu u zdravstveni i penzioni sistem niti da im se vrati uzaludno utrošeni novac, što bi im danas itekako dobro došlo.

Godinama se zalažemo za izradu socijalnih karti. Da ih imamo, danas bismo tačno znali kome moramo osigurati osnovne životne namirnice kroz robne rezerve ili interventne nabavke. Osim što ne znamo broj ljudi koji sebi ne mogu osigurati redovnu prehranu, mi ne znamo ni stanje u robnim rezervama”, navodi zastupnica Pozder.

“Predložili smo desetine amandmana koji se tiču povećanja poljoprivredne proizvodnje u Federaciji. Prema našem planu, njen obim bi mogao u relativno kratkom roku u toj mjeri porasti da bi uticao na smanjenje cijena poljoprivrednih proizvoda, ali i uopšte prehrambenih.

Osim toga, osigurali bismo velikom broju domaćinstava koja se odluče baviti poljoprivrednom za ličnu upotrebu veliki broj osnovnih životnih namirnica besplatno.

Novalićeva vlada odlučila je da ostanemo predominantno uvozno orijentirani čak i u vrijeme kad pojedine zemlje, na koje smo kod uvoza tradicionalno oslonjeni, uvode zabranu izvoza.

Takav je slučaj sa pšenicom.

Dodatan problem je što praktično ne postoji saradnja Vlade FBiH sa Vijećem ministara u cilju zaštite domaćih privrednika prije svega u smislu njihovog izvoza, ali i uvoza svega onoga što im je neophodno za neometan rad.

Premijer Novalić najavio je da će se prvo povećanje penzija u iznosu od 8% desiti već u aprilu, a potom rast penzija od 11,1% u junu ove godine.

April je već uveliko, povećanja nema. Izglasavanjem izmjena zakona o PIO/MIO na sjednici ZD Parlamenta FBiH stvorene su zakonske mogućnosti do se da se mogu raditi redovna i vanredna usklađivanja visine penzija u odnosu na troškove života.

Ono što sada zahtijevamo, jeste da Vlada FBiH Iskoristi zakonske ovlasti koje ima i da penzije koje su ispod 600 KM poveća odmah za obećanih 11,1% a da sa najavljenim usklađivanjem krene kako ne bismo i juni dočekali bez da se isto desi

Novca za ovo povećanje ima, ali se njime Vlada Federacije BiH razbacuje na projekte poput propalog projekta HE Vranduk koji će nas koštati 32,1 miliona KM, na katastrofalno vođenje projekta tunela Hranjen na koje su već bacili neplaniranih 40 miliona KM, na Termoblok 7 koji nas je već koštao 233 miliona.

Ako vlada ne reaguje i ne uskladi rast penzija sa povećanjem troškova života građana i ne poduzme adekvatne korake u saniranju krize u kojoj evidentno jesmo, građani će imati još jedan dobar razlog da ih u oktobru pošalju u političku penziju, a mnoge i iza rešetaka”, zaključuje Pozder.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.