Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić apostrofirao: “HDZ je konačno priznao da je protiv evropskih presuda”

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH ocijenio je da su nemoguće temeljite izmjene promjene Ustava BiH.

– Neko ko vjeruje da danas u ovoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene Ustava, ja ga pozivam dajte da to odmah učinimo. Ja odavno govorim da će u Ustavu teško biti promijeniti i mali zarez, a ne nešto drugo.

Mi smo se prihvatili obaveza, u dogovoru s partnerima međunarodne zajednice, kada smo potpisivali sporazum o Mostaru, da napravimo djelimične ustavne promjene, koje su nužne da bi on što dogovorimo za Izborni zakon bilo ugrađeno.

Ja sam tražio da se naprimjer u izboru članova Predsjedništva BiH umjesto “Bošnjak, Hrvat i Srbin” to transformira i sa “bošnjački, hrvatski ili srpski”.

Sve drugo, to je transformiranje BiH za što vam treba opći konsenzus, uvjerljiva dvotrećinaska većina kod bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ja mislim da je nema.

Nama danas treba izbor tri člana Predsjedništva, legitimnih predstavnika i da se u to sve uključimo sudske presude, Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, legitiman izbor svih klubova u Domu naroda FBiH i za to postoji jako puno rješenja koje smo ponudili – kazao je on.

Ubrzo su stigle i prve reakcije, pa zastupnik DF-a  istakao je da je konačno stiglo priznanje HDZ-a da su i formalno protiv implementacije međunarodnih presuda Evropskog suda iz Strazbura.

“Priznaju da građani koji nisu iz reda konstitutivnih naroda su građani drugog reda i niže vrijednosti. HDZ naprosto teži modelu u kojem će jedan glas Hrvata vrijediti kao 3 glasa Bošnjaka.

To nije civilizacijska norma, niti je sistem vrijednosti koji važi u demokratskim zemljama članicama EU i NATO-a.

Rješenje za Bosnu i Hercegovinu je građanska država u kojoj su svi jednaki pred zakonom i u kojoj svi imaju jednaku vrijednost glasa i ista biračka prava. Zato, u središtu budućeg Ustava BiH treba biti čovjek, pojedinac sa svim svojim ljudskim, građanskim i kolektivnim pravima, a ne kolektivitet”, kazao je Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.