Zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu kod Senada Hadžifejzovića: “Dodik se neće smijati kad mu nametnemo sankcije!”

Mihael Gahler, zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu večerašnji je gost u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Gahler je odmah na početku istakao da Dodik mora ići na političke margine!

“Nismo za to da se zemlja rasturi! Izazov je za EU političare da se bave pitanjem BiH! Primili smo sankcije EU protiv Dodika! EU treba nametnuti sankcije Dodiku! Dodik se neće smijati kad mu nametnemo sankcije! Trebaju nam političari koji će graditi mostove u BiH! Građani će cijeniti političare koji rade za zemlju u cjelini! To će biti suprotno ovima kojima se izriču sankcije”, istakao je Gahler.

Dodaje da, ako Dodik ovako nastavi, Schmidt će morati primijeniti bonske ovlasti!

“Dobro bi bilo da primijeni neke mjere! Da rasporedi NATO i EUFOR trupe u BiH! Treba pokazati da nema šanse da se izdvoji niti jedan djelić BiH! Schmidt mora biti jasan i nedvosmislen!

Siguran sam da će Schmidt sam donijeti odluku kako odgovoriti na ovo! Dodik na dan RS-a pokazuje silu! Pravi se kao da ima državu! Moramo to kritikovati! Ne mogu davati savjet Schmidtu! Sve više jača spremnost da se EU pozabavi pitanjem BiH!”, navodi.

“Svi oni koji kvare plan puta države prema EU trebaju biti obustavljeni, a svi oni koji rade na tom putu trebaju dobiti podršku.

Jasno je da moramo razgovarati o nekim pitanjima u EU. Nisam nimalo sretan kada Orban odlazi u Banjaluku, on ne predstavlja politiku EU. Nema argumenta da se izdvaja 100 miliona za pomoć RS.

Mađarska je zemlja unutar EU i imamo i mi izbore i sredstva u EU da djelujemo, a mi u EU trebamo tražiti način da idemo naprijed, ne samo sankcije koje se trebaju izglasati jednoglasno.

Vrlo precizno imamo brojna pretpristupna sredstva gdje završavaju određena sredstva na teritoriji RS, to treba tražiti od komesara Varhelja. Mi moramo poduzeti i finansijske sankcije.

Ako se određena sredstva ne koriste za svoju namjenu, ukoliko se neka sredstva daju RS , a ona nisu iskorištena na pravi način, to treba zaustaviti”, rekao je Gahler.

Na pitanje da li će Kina podržati RS, kao sto je Dodik najavio, Gahler je kazao kako smatra da su “Kinezi dovoljno pameti da ocijene ko ima dug jezik”. Dodao je da Rusija nema novca jer je u velikim problemima.

“Prilično sam siguran da oni neće biti neko ko će vršiti velike investicije u Banjaluci”, kazao je.

Istakao je i to i kako ne postoji mogućnost da se dio BiH odvoji ta da “postoje mogućnost da se postroje dodatne trupe EUFOR-a i da se angažuje NATO”.

“Na kraju Visoki predstavnik može iskoristiti Bonske ovlasti, to će se morati iskoristiti ukoliko se poduzmu konkretne akcije na secesiji”, upozorio je Gahler u razgovoru za Face TV.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.