Zastupnik Hrvatskog sabora Arsen Bauk zatražio pred prisutnima da se Bosni i Hercegovini da status kandidata za članstvo u EU

Arsen Bauk (Klub SDP-a) je tokom sjednice Hrvatskog sabora podržao stav za ubrzanu proceduru priključenja Ukrajine Europskoj uniji (EU) te pozvao da se status kandidata za članstvo u EU zatraži za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Također, Bauk je zatražio da se ispune obećanja dana Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ubrzaju pregovori s Crnom Gorom te jasno poruči Srbiji da odabere stranu.

Ruska agresija u Ukrajini u srijedu je u Saboru bila glavna tema slobodnih govora zastupničkih klubova, pa je Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) istaknuo da je njegova stranka privržena solidarnosti s ukrajinskim narodom, ali i traganjem za mirom.

“Neophodno je da se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i u odnosima između tih zemalja očuva mira, dogovorno rješavanje unutarnjih otvorenih pitanja i otklanjanja mogućnosti da bilo tko u ovoj geopolitičkoj situaciji taj mir naruši”, poručio je Pupovac.

Naglasio je da Hrvatska treba učiniti sve političke i diplomatske aktivnosti kako bi otvorila prostor da te zemlje izaberu put bez prijetnji i opasnosti koje dolaze od globalnog konflikta.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) pozvao na aktiviranje dodatnih pričuvnih vojnika, a nezavisni Hrvoje Zekanović propitivao spremnost atomskih skloništa.

Sačić je tako upozorio da je Hrvatska slanjem oružja u Ukrajinu došla na “listu smrtonosnih neprijatelja Putina”, ističući da toga svi moraju biti svjesni jer je riječ o ozbiljnim stvarima, prenosi Hina.

Vrlo je emotivno bilo u Hrvatskom saboru dok je premijer Andrej Plenković podnosio izvješće o stanju u Ukrajini, a premijerov govor zastupnici i gosti više su puta prekinuli pljeskom i razvili ukrajinske zastave.

“Hrvatska najoštrije osuđuje rusku agresiju i izražava punu potporu ukrajinskom narodu koji u ovim teškim trenucima još jednom gine za europske vrijednosti, kao i predsjedniku Zelenskom i premijeru Šmihalju”, rekao je premijer Plenković čije su riječi zastupnici popratili ustajanjem iz klupa, dugotrajnim pljeskom i razvijanjem ukrajinske zastave.

U tome su im se priključili ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji sa saborske galerije prati premijerovo izvješće, te predstavnici ukrajinske manjine, prenosi Hina.

“Dobro došli”, rekao im je predsjednik Sabora, a zastupnici su ih pozdravili dugotrajnim, srdačnim pljeskom.

“Noćas je Rusija nastavila granatirati ukrajinske civile i time nastavila popunjavati popis ratnih ratnih zločina na području Ukrajine”, kazao je Marko Milanović Litre (HS) odjeven u košulju ukrajinske narodne nošnje.

“Svjedoci smo ubijanja novinara, medicinskih radnika, raketiranja stambenih zgrada i bolnica, korištenja kazetnih i termobaričnih bombi, o tim zločinima moramo više pričati”, rekao je zastupnik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.