Zastupnik iz njemačkog Bundestaga “žestoko udario” na Dragana Čovića: “Želi osigurati vječno mjesto u Predsjedništvu BiH”

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izazvao je prošle sedmice brojne reakcije jer je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine stao uz bok Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) njegovog saveznika Milorada Dodika, kao i opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), koju je osnovao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, te glasao za ukidanje Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanja zločinaca.

Potez bez presedana, koji je išao u smjeru ojačavanja hrvatsko-srpske koalicije za izmjenu izbornog zakona, naišao je na osudu hrvatskog državnog vrha, a Čović se na kraju morao ispričati onima koji e je njegov potez uvrijedio, piše Jutarnji list.

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu ispred Socijaldemokratske partije, koja je dio nove vladajuće koalicije izjavio je za beogradski list Danas da nije iznenađen tim činom Čovića.

“Uz to što je to nedoličan, anticivilizacijski potez koji nema veze s demokratskim vrijednostima modernog evropskog društva učinjen je očito zbog izbornog zakona kako bi si Čović osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH. Ovaj dvojac drži poluge vlasti i kontrolira moć, kao i Izetbegović.

Oni ne kontroliraju svoje etnički čiste teritorije, oni kontroliraju cijelu BiH i u stanju su blokirati cijelu zemlju dok im se ne ispune želje, što trenutno i rade”, kazao je Juratović, te zaključio:

“Nacionalističke vođe će raditi sve pa i poput Čovića podržavati Dodika u bilo čemu samo kako bi sebi osigurali pozicije, jer ako samo jedan padne, znaju da svi padaju. Ovo izglasavanje HDZ BiH pokazuje otvoreno zajedništvo sa politikom Dodika, a to što ta politika slavi zločine pa i one nad Hrvatima u RS pokazuje da su spremni i dušu đavolu prodati samo da opstanu na vlasti”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.