Zato je bila tolika “galama”, Dodik se “pokunjio”: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatra informacija o odnosima između Rusije i Zapada i ulozi Bosne i Hercegovine u tome usvojeni su zaključci vladajuće većine.

Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika protiv nije bio niko, a šest je bilo suzdržanih.

U zaključcima koje je predložila većina u NSRS-u, između ostalog, traži se da se za još šest mjeseci odloži neustavno prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete.

Također, izražena podrška produženju Misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, traži se od predstavnika iz RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

U obrazloženju zaključka o odlaganju primjene zaključaka NSRS-a od 10. decembra prošle godine, stoji da se to radi kako bi se “izbjeglo usložnjavanje vanjskopolitičke situacije”.

“Primjena Zaključaka u vezi sa Infomacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”, stoji u obrazloženju odluke.

Podsjećamo sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a, NPS-a i NDP-a i oni glase:

Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjestu i ulozi Republike Srpske.

Republika Srpska ostaje opredijeljena za očuvanje mira u BiH i regiji kroz suradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama, te podržava uključivanje BiH u Inicijativu za otvoreni Balkan.

Republika Srpska opredijeljena je za poštivanje, pridržavanje i provedbu Daytonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u Europsku uniju, poštujući načelo međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i komplementarna.

Narodna skupština Republike Srpske navodi da je odlučivanje o sukobu Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH te da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Vođenje vanjske politike BiH u nadležnosti je Predsjedništva BiH i samo odluke donesene konsenzusom i na ustavni način u Predsjedništvu BiH mogu se smatrati službenim stavom BiH o vanjskopolitičkim pitanjima, te se shodno tome osuđuje jednostrano djelovanje. i djelovanje predstavnika institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zagovaraju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA neophodna radi očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj je dat rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da poduzme sve mjere kako bi svim građanima Republike Srpske osigurala dovoljnu količinu hrane, energije i električne energije, te ublažila inflatorni utjecaj na životni standard građana Republike Srpske. građana.

Narodna skupština Republike Srpske napominje da je primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na razinu BiH, od 10.12.2021. godine, odgođen za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno kompliciranje vanjskopolitičkog položaja Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

Ovi zaključci stupaju na snagu dan nakon donošenja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.