Zatreslo se tlo oko Milorada Dodika, srbijanski vojni analitičar tvrdi: “Vojska RS-a bi završila kao teroristička organizacija”

Srbijanski vojni analitičar Vlade Radulović smatra da nije utemeljena najava o formiranju vojske RS.

Poručio je da će ona okončati, kako je rekao, kao teroristička organizacija koja će se urušiti.

To je izjavio u emisiji “Globalno” BN televizije te je tom prilikom ukazao na značaj drugih država.

“Ako nemate političku situaciju, koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti urušena”, ukazao je Radulović.

S idejom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se formira entitetska vojska nisu saglasni ni pojedini opozicionari. Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Darko Babalj smatra da ovaj entitet uopće nema novac za svoju vojsku i da se ovom najavom skreće pažnja sa stvarnih problema.

Podsjećamo, Dodik je, osim što je obećao formiranje vojske, najavio da će onemogućiti djelovanje SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO). Ovo je najavio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da je šumsko područje u RS u vlasništvu države, a ne ovog entiteta.

Ranije su političari iz RS, vladajući i opozicioni, blokirali rad državnih institucija. Kao razlog za to istakli su nezadovoljstvo odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.