Zbog krize u BiH sutra vanredno zasjeda Predsjedništvo, ovo su zaključci koji bi trebali biti usvojeni

Na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića (SDP), za sutra je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj će se razmatrati posljednji antiustavni potezi vlasti Republike Srpske. Bećirović je predložio nekoliko zaključaka.

Kako se saznaje, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić (DF) je početak sjednice zakazao u 15 sati i za očekivati je da će podržati Bećirovićev prijedlog zaključaka, tj. da će Predsjedništvo usvojiti zaključke.

Sudeći prema njihovom sadržaju, velike su šanse da će zaključci biti usvojeni na osnovu glasa samo dva člana Predsjedništva BiH, odnosno da će Željka Cvijanović pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa.

To znači da će se o konačnom usvajanju zaključaka, odnosno prihvatanju ili odbijanju veta, glasati u Narodnoj skupštini RS-a koja će teško prihvatiti osudu institucija tog entiteta i poziv međunarodnoj zajednici da reaguje povodom podrivanja ustavnog poretka države BiH – prenosi Klix.ba.

Riječ je o sljedećih osam zaključaka:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iskazuje punu opredijeljenost za očuvanje mira, tolerancije, pravde, zajedničkog života, ljudskih prava i osnovnih sloboda građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Poštivanjem principa ustavnosti i zakonitosti, demokratskim organima vlasti i pravednim procedurama najbolje se stvaraju miroljubivi odnosi u pluralističkom društvu. Zato je neophodno da se, sa ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine s ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na državu i njene institucije.

Politike kojima se kreira atmosfera straha i (pravne) nesigurnosti za sve građane i narode Bosne i Hercegovine ne predstavljaju dobre osnove na kojima se gradi i jača bh. pluralno društvo, niti te politike omogućavaju izvršavanje brojnih obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela na osnovu potpisanih međunarodnih ugovora;

Djelujući suprotno sadržaju Općeg okvirnog sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim aneksima, nastojeći implementirati retrogradnu i separatističku politiku, organi vlasti iz entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, čime nesumnjivo ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji;

Odbijajući da implementiraju konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sprečavajući njihovo izvršenje i preduzimajući brojne nelegalne radnje sa ciljem onemogućavanja izvršenja odluka Ustavnog suda, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu RS svjesno krše Ustav Bosne i Hercegovine i čine teška krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine;

Zbog evidentnog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno je snažno i pravovremeno djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, sa ciljem zaštite mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini;

Predstavnici međunarodne zajednice, primarno države svjedoci Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a posebno predstavnici Evropske unije, trebaju prestati tolerirati antidejtonsku i protivustavnu politiku organa vlasti entiteta RS.

Pasivnost predstavnika dijela međunarodne zajednice dodatno ohrabruje organe vlasti entiteta RS da nastave sa separatističkim aktivnostima i institucionalnim atacima na državu Bosnu i Hercegovinu i njen ustavnopravni poredak.

EU treba u najkraćem roku, po uzoru na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, implementirati usvojenu odluku Evropskog parlamenta kojom se traži uvođenje sankcija destruktivnim političarima koji otvoreno ruše Dejtonski mirovni sporazum;

Suprotstavljajući se nelegalnim aktivnostima kojima se ugrožavaju mir i sigurnost, pozivamo nadležne pravosudne organe vlasti Bosne i Hercegovine, kao i druge nadležne institucije Bosne i Hercegovine, da odgovorno i promptno reagiraju i da zakonitim djelovanjem spriječe i sankcioniraju svako neustavno i nezakonito postupanje usmjereno protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavnopravnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta;

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini predstavlja međunarodni ugovor kojeg su potpisale tri države – Republika Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Jugoslavija (pravni nasljednik Republika Srbija) i Republika Hrvatska.

Sporazumom su ove tri države okončale ‘tragični sukob u regionu’ i obavezale se da će ‘u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge’ i ‘uzdržavati se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine’.

Imajući u vidu sadržaj potpisanog međunarodnog ugovora, pozivamo Srbiju i Hrvatsku da, kao ugovorne strane, u skladu s međunarodnim ugovornim pravom, poštuju princip suverene jednakosti država i princip neintervencije u unutrašnja i vanjska pitanja drugih država te da preuzete međunarodne obaveze izvršavaju u dobroj vjeri;

Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljeni u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine je zakazana nakon što su vlasti RS-a donijele odluku da se u ovom entitetu ne primjenjuju odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Poručuju da od toga neće odustati bez obzira što je riječ o antiustavnim odlukama i odlukama koje je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.