Željka Cvijanović i Milorad Dodik se obrušili na Denisa Bećirovića nakon posjete sjedištu NATO štaba u Briselu, evo šta poručuju

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik komentarisao je današnju posjetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a u Briselu, kao i informacije s kojima je ambasadore Quinte Bećirović tamo upoznao.

Komentirajući Bećirovićevu izjavu da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike i da dodjela odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nije odraz BiH, Dodik je kazao da je Republika Srpska, a ne BiH, dodijelila orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ne zna zašto bi se itko, pa tako i Bećirović, od toga ograđivao.

“Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH, i što je najvažnije otvoreno smo uradili šta smo smatrali da treba.

Orden ruskom predsjedniku nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini, već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu”, naglasio je Dodik i napomenuo da Republika Srpska ne trguje tajno sa Rusima, niti sklapa tajne trgovinske ugovore.

Što se tiče priče o NATO-u i članstvu BiH u tom savezu, Dodik je kazao da i Bećirović zna da od toga nema ništa dok god se pita RS.

“A pita se i pitat će se”, zaključio je Dodik.

Željka Cvijanović izjavila je da Denis Bećirović u Briselu iznosi svoje političke stavove, i na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i Milorad Dodik i svaki drugi političar.

“Ovdje je jedino problem što Bećirović ignoriše činjenicu da rad institucija, kao ni odluke koje te institucije donose, ne zavise od volje jednog političara ni u Predsjedništvu BiH.

Prema tome, govoriti šta je najbolje za sve građane BiH ne može govoriti samo Bećirović, već svi oni koje su građani izabrali na važne pozicije – rekla je Cvijanović.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike, Cvijanovićeva je istakla da je preambiciozno prisvajati sebi takvo pravo.

“Njegovi jednostrani istupi i sramne kvalifikacije na račun predstavnika drugih naroda predstavljaju kontinuitet sarajevske diplomatske prakse, koja nikome ne donosi korist, već pravi štetu BiH – naglasila je ona.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je u Briselu radni sastanak i ambasadorima Quinte u NATO-u (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija) i ambasadoricom Norveške.

Bećirović je upozorio da je Bosna i Hercegovina, koja pripada slobodnom i demokratskom svijetu, na meti opasne ruske politike.

Poručio je da odlikovanje koje je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, ocjenjujući da to nije ogledalo države Bosne i Hercegovine već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika entiteta RS-a.

“Većinska i demokratska Bosna i Hercegovina se potpuno ograđuje od takve Dodikove politike i ona iskazuje solidarnost sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu”, poručio je Bećirović.

Bećirović je iskazao predanost aktivnoj saradnji sa NATO-om, ali i

saveznicima na bilateralnoj osnovi u cilju jačanja operativne odbrambene sposobnosti Bosne i Hercegovine. S druge strane, istaknuto je da je novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo i niz pozitivnih poteza koji pokazuju da su pozitivni rezultati mogući.

Naglasio je da bi odluke sa samita u Madridu, koji je potvrdio MAP status Bosne i Hercegovine, mogle inicirati proaktivniju saradnju u izradi i podnošenju godišnjih nacionalnih programa, čime bi se ubrzale reforme, ali i postavili uvjeti da zemlja bude što prije pozvana u NATO.

Izrazio je nadu da će se pozitivan zamah stvoren u Madridu iskoristiti i zajedničkim naporima osnažiti proces integracije. Bećirović je posebno zahvalio norveškoj ambasadorici Aniti Nergaard i Kraljevini Norveškoj na prihvatanju uloge domaćina sastanka u Bruxellesu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.