Željka Cvijanović se obrušila na Mladena Ivanića: “Šta on smatra da je dogovor? Da se pravimo mrtvi što se neko odmetnuo?”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da u Predsjedništvu nema namjeru da gubi vrijeme na stvari o kojima nema saglasnosti, te naglasila da postoje stavovi Republike Srpske i da će njih poštovati.

“Ima mnogo prostora za dogovor o pitanjima o kojima imamo saglasnost, ali ima i onih o kojima te saglasnosti nema.

Jedno od takvih pitanja je takozvani NATO put, i bez obzira na to što se već na konstitutivnoj sjednici vidjelo da se tu razlikujemo, svi moramo da uvažimo realnost”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da su govori na konstitutivnoj sjednici Predsjedištva BiH pokazali kakve su čije politike.

“Ja ostajem dosljedna svom političkom radu, kao neko ko poštuje Ustav koji nas može držati okupljenim. Apsolutni sam legalista, znam da sam izabrana u Republici Srpskoj, da postoji veza onih koji su na nivou BiH sa nivoom RS, da svi moramo i te kako voditi računa o stavovima institucija RS”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da razumije da je Predsjedništvo složena institucija, samim tim što ima tri čovjeka koji treba da predstavljaju interese onih koji su ih izabrali.

“Sve je složeno, ali isto tako, ako želimo da budemo racionalni, onda tu ne bi trebalo da bude problema. Ako sve prebacimo na politički teren, stvari mogu biti drugačije, ali moram reći da mi imamo razlike i unutar jednog entiteta, a ne samo u Sarajevu“, navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će se zalagati za nastavak NATO puta, Cvijanovićeva je istakla da se mora uvažavati realnost, odnosno da se mora imati jednoglasan stav svih.

“Što se Republike Srpske tiče, saradnja sa NATO-om nije problem, ali opredijeljenosti za članstvo nema“, navela je Cvijanovićeva i dodala da vidi da nema te opredijeljenosti ni u okviru NATO-a, jer ni njima nisu potrebni sistemi koji sami sa sobom ne mogu izaći na kraj.

Na pitanje da li će bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović imati rigidniji stav kada je u pitanju Republika Srpska od Šefika DŽaferovića, Cvijanovićeva je rekla da je sasvim moguće da će se on tako ponašati, te da će se vidjeti kako će to izgledati u ovom radnom miljeu.

Cvijanovićeva je rekla da postoje pripreme za program rada Predsjedništva BiH i da to treba da bude priča u kojoj će se baviti stvarima o kojima se mogu usaglasiti, a ne da se gubi vrijeme na teme za koje saglasnost ne postoji.

“Treba nam saradnja kabineta da bi to teklo na prihvatljiv način. Ima stvari važnih za građane, a to su deblokada projekata, da razgovaramo o regionalnim inicijativama”, navela je ona.

Cvijanovića je rekla da će pokušati da objasni kolegama u Predsjedništvu BiH važnost “Otvorenog Balkana”, ističući da je taj teren idealan da se savladaju neke unutrašnje stvari pa da BiH još bolje funkcioniše kao budući člani EU.

Ona kaže da joj nije zasmetala izjava bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se sadašnji sastav ovog tijela neće moći dogovoriti ni o jednom pitanju, te dodala da prosto razmišlja zašto je on sada pozvan da to komentariše.

“Šta on smatra da je dogovor? Da se pravimo mrtvi što se neko odmetnuo? Nikad nije uložio nijedan veto jer je smatrao da tamo teče med i mlijeko. Imam namjeru da se dogovaram, ali ne i da dozvolim uzurpaciju nadležnosti, a naročito nemam namjeru da se pravim da ne postojim dok druga dva člana rade nešto na štetu RS“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da poštuje Ustav i ustavne nadležnosti i da želi da vidi šta se može iskoordinisati.

“Za stvari koje su dobre, ako tamo ima volje, ja sam na raspolaganju. Ako je tamo volja da uzurpiraju nadležnosti RS i satiru njene interese, onda ću se tome usprotiviti i to ne izmišljenim, već ustavnim mehanizmima“, navela je ona.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.