Željko Komšić apsolutno nema nikakvu dilemu: “Sigurno će odjeknuti u svijetu Schmidtov izvještaj!”

Stvaranje okruženja povoljnog za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratskih procedura i efikasnu borbu protiv korupcije, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na otvaranju 11. Sarajevo Business Forum (SBF).

Tradicija se nastavlja

Izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku nakon teške dvije godine od izbijanja pandemije COVID – 19 da okupe privrednike i predstavnike vlasti na SBF-u kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na izazove koji su se pojavili pred nama u novim okolnostima.

“Veoma mi je drago da se tradicija nastavlja jer se Sarajevo Business Forum pozicionirao kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja u Jugoistočnoj Evropi. Neću vam govoriti o ekonomskim parametrima i poslovnim trendovima jer vi, koji se direktno bavite ekonomijom i investicijama, o tome znate više”, rekao je Komšić.

“Stvaranje okruženja povoljnog za investiranje nužno”

Predstavio je neka ključna opredjeljenja i prioritete Bosne i Hercegovine koji proizilaze iz međunarodnih obaveza. Osvrnuo se i na neke globalne izazove o kojima moramo voditi računa.

“Evropska perspektiva cijelog regiona i naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima Evropske unije zadali su nam određeni okvir unutar kojeg smo izabrali da provodimo reforme i gradimo temelje stabilnosti i prosperiteta naše zemlje.

Stvaranje okruženja povoljnog za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratskih procedura i efikasnu borbu protiv korupcije. No pored ovih ključnih elemenata uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji i okrenuti se budućnosti, povećanju ekonomskog rasta, standarda društva i tako spriječiti odlazak aktivne radne snage, pogotovo mladih ljudi”, istakao je Komšić.

Mišljenja je da je put koji se nužno nameće kao jedini logičan, put regionalne saradnje i približavanja standarda najvećem i najbližem tržištu Evropske unije.

“Mislim da tako možemo biti konkurentniji i privući kompanije iz svijeta koje žele u Bosni i Hercegovini i regionu imati svoju odskočnu dasku ka tržištu EU. Vjerujem da ovaj region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije”, istakao je Komšić.

Ekonomska integracija Zapadnog Balkana u evropsko tržište

Smatra da je u tom pravcu načinjeno nekoliko koraka.

“Bosna i Hercegovina se aktivno zalaže za Zajedničko regionalno tržište (CRM) nastalo u sklopu Berlinskog procesa, a razrađeno na Samitu u Sofiji.

U tom Zajedničkom regionalnom tržištu imamo već postojeće regionalne institucije koje državama regiona pomažu da na regionalnom nivou primjene najbolje prakse i standarde EU, pripremajući se tako za naš dalji put ekonomske integracije Zapadnog Balkana u evropsko tržište.

Poštujemo i druge inicijative ali smatram da prednost treba dati onima koje imaju strukturu, ekspertizu i ozvaničenu koordinacionu ulogu”, kazao je Komšić.

Kako je kazao, u Sarajevu je sjedište Regionalnog vijeća za saradnju – RCC, koje aktivno pruža plansku podršku uvezivanju regiona u oblastima slobode kretanja ljudi, istraživanja, razvoja i inovacija.

“Također, Centralno-europska sporazumo slobodnoj trgovini – CEFTA, aktivno radi na usaglašavanju trgovinskih praksi i eliminaciji prepreka trgovini i pružanju usluga.

Transportna zajednica jugoistočne Evrope koordinira aktivnosti obnove i izgradnje putne i željezničke infrastrukture regiona kako bi bolja povezanost olakšala promet radne snage i roba, ali i unaprijedila standarde sigurnosti u transportu”, pojasnio je Komšić.

Prema njegovim riječima, konačno Energetska zajednica jugoistočne Evrope je tu da koordinira aktivnosti na provedbi obaveza iz energetskih paketa reformi o liberalizaciji energetskog tržišta i unapređenju energetske infrastrukture te Zelene agende koja nas vodi ka dekarbonizaciji energetskog sektora.

Pozvao je investitore

“Ovdje se želim malo zadržati i skrenuti pažnju na nužnost usklađivanja strateških razvojnih ciljeva i naših obaveza u borbi protiv klimatskih promjena. U oktobru prošle godine učestvovao sam na Konferenciji o klimatskim promjenama u Glazgovu.

U pripremi za tu konferenciju specijalizirani timovi za izradu plana energetske tranzicije pod okriljem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su dali procjenu o okvirnoj cifri od 17 milijardi KM koje treba uložiti u energetsku tranziciju do 2050. godine što je krajnji rok za dekarbonizaciju”, rekao je Komšić.

Pozvao je investitore i poslovne ljude da u saradnji sa bh. institucijama učestvuju u ovom velikom projektu energetske tranzicije.

“Ovaj iznos od 17 milijardi KM predstavlja veliki izazov ali i priliku za investitore u ovom sektoru. To podrazumijeva investicije u energetsku efikasnost, razvoj tržišta energije, razvoj pametnih digitalnih mreža za upravljanje potrošnjom električne energije i povećanje izgradnje kapaciteta i korištenja obnovljivih izvora energije”, istakao je Komšić.

Raditi na stvaranju klimatski neutralne Evrope do 2050.

Podsjetio je da su Sofijskom deklaracijom o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan iskazali snažno opredjeljenje da će zajedno sa EU raditi na stvaranju klimatski neutralne Evrope do 2050. godine, te održive poljoprivrede i proizvodnje hrane.

“No nama je potrebna pravedna energetska tranzicija koja obuhvata prelazak sa fosilnih na održive i obnovljive izvore energije, na način koji uzima u obzir prava i opstanak radnika koji ostvaruju sredstva za život u tom sektoru. Bosna i Hercegovina, predstavlja upravo takvu državu u kojoj nepripremljena i brza energetska tranzicija može stvoriti velike socijalne i privredne probleme. Stoga je bitno da energetsku tranziciju prate postupni programi socijalnog zbrinjavanja, prekvalifikacija, te ekološkog saniranja napuštenih ugljenokopa i rudnika”, kazao je Komšić.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u martu 2021. godine usvojilo Nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) Bosne i Hercegovine za period 2020.-2030.

“Prema tom planu, bezuslovni cilj smanjenja emisije stakleničkih gasova za 2030. godinu je 12,8 posto u odnosu na 2014., ili 33,2 posto u odnosu na 1990. Što se tiče eksploatacije uglja, uslovni cilj za 2030. je smanjenje 17,5 posto u odnosu na 2014., ili 36,8 posto u odnosu na 1990., s naglaskom na ‘pravednu tranziciju’ u rudarskim oblastima.

Na žalost, povrh problema s dekarbonizacijom energetskog sektora suočavamo se i s energetskom krizom i krizom prehrambene industrije uzrokovanih agresijom Rusije na Ukrajinu. Zato moramo računati i s tim da će rat u Ukrajini dalje usložiti odnose u svjetskoj ekonomiji, a posebno u energetici i prehrambenoj industriji. Zato treba razmišljati i o novim energetskim pravcima i LNG terminalima za tečni prirodni plin u cilju diversifikacije snabdijevanja”, rekao je Komšić.

Potencijali namjenske industrije

Pored pomenuta dva sektora, kako je kazao, važno je spomenuti i potencijale namjenske industrije u Bosni i Hercegovini te podržati filmsku industriju i oživljavanje turizma u Bosni i Hercegovini i regionu nakon ublažavanja zdravstvenih mjera uzrokovanih pandemijom COVID – 19.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

O sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Komšić je na press konferenciji kazao kako će se Šefik Džaferović obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, te kako obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta ovisi o stavu Rusije.

Komšić je kazao da će Schmidtov izvještaj sigurno odjeknuti u svijetu, te kako je odavno upozoravao na namjere lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.