Željko Komšić bez imalo straha poslao veoma jasnu i nedvosmislenu poruku OHR-u: “Građani neće prihvatiti etničke podjele, Christian Schmidt treba dobro razmisliti”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je informacije koje su se pojavile u javnosti a odnose se na namjeru Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a.

“Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu. Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica,” podvukao je Komšić.

Komšić je kazao i da očekuje da se sve probosanske opcije očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo u javnosti se pojavila informacija da u uredu visokog predstavnika traju konsultacije razmatranja različitih opcija za nametanje izbornog zakona.

Peđa Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine je iznio žestoku kritiku i protivljenje izmjenama izbornog zakona koje bi implementirale dio zahtjeva koje je imao HDZ.

“Informacija da bi visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije”, kaže Kojović.

Naglašava da je to upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutno većine.

“Naravno da se normalan čovjek upita; ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina”, ističe ovaj zastupnik Naše stranke.

Dalje je kritikovao i predstavnika Evropske unije u BiH.

“Najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH.

Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove krimogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima”, kaže Kojović.

Šta je sve rekao Kojović čitajte klikom na link ispod.

VEZANI TEKST: Predrag Kojović iznio zabrinjavajuće tvrdnje: “Sa svih strana dolaze informacije o nametanju izbornog zakona i ispunjavanju želja HDZ-a”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.