Željko Komšić bez imalo uvijanja nakon sastanka sa Cavusogluom: “To neće biti ni u Zagrebu, ni u Ankari, Parlamentarna skupština je mjesto gdje se raspravlja o izmjenama Izbornog zakona”

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu danas se u Sarajevu sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

On u BiH boravi u dvodnevnoj posjeti.

– Planova o saradnji između BiH i Turske uvijek ima, naravno da smo razgovarali o svemu.

Ono što je meni važno je da oni sigurno ne podržavaju pokušaj naših susjeda u pokušaj uplitanja u unutrašnja pitanja BiH. Nismo stigli još do trilatera, jer smo se zadržali na posjeti Cavusoglua Beogradu – rekao je Komšić – prenosi Avaz.

Razgovarali o odnosima

Podsjećamo, Cavusoglu je ranije danas održao sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a razgovarao je i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Ministri Cavusoglu i Turković su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmijeni diplomata – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U okviru regionalne turneje započete u četvrtak, Cavusoglu je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini planirano je i da otputuje na Kosovo.

– Niko ovdje nema problema da se održi trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH. Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, o tome smo razgovarali. Cavusoglu ne podržava ovo sto radi Zagreb – istakao je Komšić.

Unutrašnja pitanja BiH

– Rekao sam ministru Cavusoglou, kada je riječ o unutrašnjim pitanjima BiH i izmjenama Izbornog zakona Parlamentarna skupština je mjesto gdje se o tome raspravlja, to neće biti ni u Zagrebu, ni u Ankari – istakao je Komšić.

“Drago mi je da imamo takvu potvrdu od ministra Cavusoglua”, dodao je.

ČITAJTE I OVO: Željko Komšić odbrusio nakon izjava turskog ministra vanjskih poslova: “Ovo što je Cavusoglu izjavio u Zagrebu potpuno odudara od nečega što može donijeti koristi BiH”

Komšić je kazao da je ministar Cavusoglu rekao da Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet, sigurnost i stabilnost BiH.

Naslovna fotografija preuzeta sa portala N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.