Željko Komšić direktno i bez imalo okolišanja poručio: “Stabilne i jake Oružane snage BiH glavna su garancija opstanka i stabilnosti države BiH”

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti. Pripadnici OS su u proteklih 17 godina, izvršavanjem zadataka u zemlji i inozemstvu, kao i vlastitom profesionalnošću, znanjem i istrajnošću dali nemjerljiv doprinos ispunjavanju strateških ciljeva države BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 17. godišnjice ustroja i Dana Oružanih snaga BiH – 1. decembra, upriličenoj u Domu OSBiH u Sarajevu.

Sudionike svečanog skupa, uime Predsjedništva BiH kao vrhovne komande i u lično ime, pozdravio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako je Dan Oružanih snaga, prilika za podsjećanje na doprinos onih koji su uložili puno znanja, volje i truda u proces uspostave OSBiH.

“Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za što je bilo potrebno odlučnosti i strpljenja, danas, sedamnaest godina od osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je proces upostave OSBiH jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi”, kazao je Komšić.

Potcrtao je kako OSBiH predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cjeloj državi, kao i pouzdanog partnera svim građanima BiH i institucijama države, ali i saveznicima na međunarodnom planu.

“Kredibilitet i značaj OSBiH iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici OS dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu.

Samo u ovoj godini OSBiH uspješno su učestovale u šest međunarodnih vojnih vježbi.

Time su nastavile tradiciju uspješne saradnje sa saveznicima koja se ranijih godina ogledala kroz uspješno učešće u mirovnim misijama”, precizirao je Komšić.

Podsjetio je, istovremeno, na brojne primjere pomoći stanovništu BiH u sklopu civilno-vojne saradnje, odnosno u reagovanju na prirodne nepogodne i slične izazove.

“Od izuzetnog značaja za ukupni proces NATO integracija BiH jeste činjenica da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije OSBiH, prije par mjeseci uspješno završila provjeru tokom vježbi koje su održane na Manjači”, kazao je Komšić, navodeći kako je time nastavljena dobra saradnja sa saveznicima iz NATO-a te konstatovano da su jedinice OSBiH u stanju da postižu odlične rezultate u skladu s najvišim standardima.

Naglasio je kako je tome prethodilo učešće države BiH na Samitu NATO-a u Madridu u svojstvu pretendenta, zemlje koja je u procesu euroatlanskih aspiracija.

“U konačnici i dostavljanje Programa reformi za 2022. godinu od Vijeća ministara BiH, zajedno sa navedenim vojno-diplomatskim aktivnostima, svjedoči u ubrzanju puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-savezu.

OSBiH u tome smislu definitivno predstavljaju glavni motor NATO integracija”, poručio je Komšić, pozivajući buduće nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da jačanje budžeta za odbranu i poboljšanje materijalnog statusa pripadnika OS uvrste u vrh prioriteta.

Poručio je, također, kako bez jakih OSBiH, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Stabilne i jake OSBiH glavna su garancija opstanka i stabilnosti države BiH, i poluga koja nikada i bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje.

U vremenu kada se u Evropi, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje kršeći međunarodno pravo vrše agresiju, značaj OS je u potpunosti prvorazredan”, kazao je Komšić, čestitajući Dan OSBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.