Željko Komšić direktno i bez imalo ustručavanja poručio: “Evropska unija ne smije odustati od svog sistema vrijednosti”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvovat će u srijedu, 6. oktobra, na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Komšić je izrazio očekivanje da će kroz inicijativu Zajedničkog regionalnog tržišta koja je integralni dio Berlinskog procesa biti razgovaramo o ekonomskom paketu koji je vrijedan 30 milijardi eura, a koji bi trebao obuhvatiti period od 2021. do 2027. godine.

Napomenuo je da je razvoj međusobne saradnje nužan za društveno-ekonomski oporavak regiona, posebno za Bosnu i Hercegovinu koja prihvatanjem tog paketa ima odličnu priliku da sanira svu štetu koju je privreda doživjela tokom pandemije, pa i više od toga.

– Kada je riječ o političkom dijelu samita, moja očekivanja izražena su već tokom sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Sarajevu, kada sam zatražio da u Deklaraciji koja bi trebala biti usvojena na samitu bude zadržana riječ “proširenje” – podsjetio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da će se to i desiti, jer bi izbacivanja te riječi iz Deklaracije moglo biti vrlo loše i značilo bi da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je i sada već teško održavati eurooptimizam u regiji.

Smatra da je ovaj samit prilika da Evropska unija još jednom jasno stane iza presuda Evropskog suda za ljudska prava, odnosno iza svih pet presuda, kako bi se u Bosni i Hercegovini, u njenom ustavnom uređenju i izbornom sistemu uklonili svi elementi diskriminacije građana utvrđenih presudama.

Naglašava da je to posebno važno imajući u vidi činjenicu da u BiH postoje političke snage, poput Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratska zajednice (HDZ), koje se, kako kaže, iz svojih interesa protive provođenju tih presuda, “zalažući se za još veće etničke podjele i u društvu i u državi”.

– Evropska unija ne smije odustati od svog sistema vrijednosti, demokratije i jednakopravnosti građana, jer bi to značio poraz i za EU i za BiH. Istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrijednosti na kojima počiva Evropska unija – zaključio je Komšić u izjavi za Fenu.

Sastanak na vrhu Evropska unija – zapadni Balkan okupit će sutra čelnike država članica EU-a i partnera sa zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji će uz predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen predstavljati EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.