Željko Komšić direktno i bez imalo uvijanja: “Ako se nekome ne dopada ovakva odluka, krivca ovaj put ne treba tražiti u EU”

“Ako se nekome ne dopada ovakva odluka, krivca ovaj put ne treba tražiti u EU”. “Vlast u BiH nije ispunila ono što je preuzela kao obavezu”, izjavio je danas medijima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu izvještaja Evropske komisije o BiH.

–Mogli su iz EU direktno odbiti BiH, i ništa im ne bi mogli prigovoriti!

Ovako nam ipak šalju poruku da smo u krajnjem cilju dobrodošli u EU, ali da je sada sve do nas.

Ako se nekome ne dopada ovakva odluka, krivca ovaj put ne treba tražiti u EU – naveo je Komšić u pisanom odgovoru na medijske upite.

–Danas je istorijski dan jer Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom.

Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti.

Evropska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom da se poduzmu određeni koraci – rekla je nakon sastanka predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“BiH je poduzela cijeli niz koraka, brzo fomiranje Vijeća ministara u januaru 2023. godine, zatim predanost svih političkih stranaka cilju, a to je pristupanje EU i to je dovelo do napretka.

Isto tako, primjećujemo da je entitet RS donio niz protivustavnih zakona.

Komisija će preporučiti pristupanje pregovorima kada se postigne usklađenost sa kriterijima. Komisija će izvijestiti o napretku u martu 2024. godine”, kazala je von der Leyen.

“Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

Komisija će izvjestiti Savjet do marta 2024. o svakom napretku”, stoji u posljednjoj formulaciji koja je usaglašena u Evropskoj komisiji a koja se tiče našeg otvaranje pregovora s EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.