Željko Komšić direktno i bez imalo uvijanja poručio: “Oni mogu govoriti šta god hoće, kad je riječ o međunarodnim ugovorima, sve završava na Predsjedništvu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je jučer aktuelno pitanje istočne i južne interkonekcije te je poručio da ključno zeleno svjetlo daje Predsjedništvo BiH.

Komšić je jučer gostujući na televiziji Hayat pojasnio da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zvanično daje odobrenje o otvaranju pregovora, pa onda Vijeće ministara radi manje više tehnički posao.

“Nije to nebitan tehnički posao. Onda to ponovo dolazi na Predsjedništvo. U tri navrata se pojavljuje ta vrsta predmeta i na kraju taj treći put je ratifikacija međunarodnog ugovora. Predsjedništvo je ovdje ključno”, pojasnio je Komšić.

O obećanjima da će se južna i istočna interkonekcija razmatrati na sljedećoj sjednici Vijeća ministara minsitra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Komšić je rekao da su u suštini prazna.

“Oni mogu govoriti šta god hoće, kad je riječ o međunarodnim ugovorima, sve završava na Predsjedništvu. O situaciji u Predsjedništvu imam svoje mišljenje. Sve može, dajte državni zakon o gasu da definišemo te stvari zakonski”, poručio je.

Željko Komšić je pojasnio da, iako se svako pitanje tiče se svakoga u Bosni i Hercegovini, istočna interkonekcija, za koju se govori da će povećati zavisnost od Rusije, ide samo u RS te da to nema veze s Federacijom.

Ali, kako kaže, južna interkonekcija je komplikovaniji problem.

“Ne bi ona bila problem da se radi onako kako je dogovoreno jer je dogovoreno da BH-Gas radi taj posao. Ali u međuvremenu HDZ je u jednom kantonu napravio preduzeće koje treba da preuzme taj posao bez zakonskog uporišta.

Zato kažem zaustavite se, dajte državni zakon o gasu.

Slažem se da treba raditi diversifikaciju izvora snabdijevanja, ali ovamo odbijamo da ta istočna interkonekcija dovede gas u RS, a od mene traže da isto takvo pravo isporučim Zagrebu i Draganu Čoviću za snabdijevanje ovog centralnog dijela BiH, odnosno najvećeg potrošača u BiH, a to je Sarajevo, dio ekonomije u Visokom i Zenica”, rekao je.

Komšić je naglasio da nije problem kuda bi išao plin, nego pod kojim uslovima.

“Ko gazduje i transportom i distribucijom tog plina, to je problem”, pojasnio je.

Mišljenja je da Dodik neće pristati na državni zakon o gasu.

“Ja bez zakona o gasu neću glasati za to nikad. Mislim da je i Bećirović sklon mom stavu”, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.