Željko Komšić direktno i bez pardona za medije iz Slovenije: “Raspad Jugoslavije je završen, poigravanje granicama u regiji ne može završiti mirno i bez ozbiljnih posljedica po čitavu Evropu”

Događaji Posljednje Vijesti

U slovenskom dnevnom listu “Delo” danas je objavljen razgovor s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem o aktuelnim diplomatskim napetostima na relaciji Sarajevo – Ljubljana zbog spornih pitanja koje je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH postavio slovenski predsjednik Borut Pahor, kao i zbog “non-papera” koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Bruxelles, a tiče se Zapadnog Balkana.

“Svakome u Evropi ko zamišlja da će mirnom podjelom Bosne i Hercegovine završiti raspad Jugoslavije, treba poručiti da je taj raspad završen i da se poigravanje granicama u regiji ne može završiti mirno i bez ozbiljnih posljedica po čitavu Evropu”, rekao je za slovenski list “Delo” Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac jučer nije željela da komentariše postojanje slovenskog “non-papera” o Zapadnom Balkanu, rekao je Komšić.

Komšić kaže da su ga u Bruxellesu uvjeravali da takav dokument ne postoji, ali iz pres-službe predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela rekli su za “Delo” da još ne mogu da potvrde prijem dokumenta slovenskog premijera Janeza Janše o Zapadnom Balkanu.

“Što se tiče pitanja predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora o mogućnosti mirnog razlaza Bosne i Hercegovine, mogu potvrditi da je predsjednik ovo pitanje izrazio, ali to nisam shvatio kao njegov stav, već kao neku vrstu zabrinutosti”, rekao je Komšić telefonom za “Delo”. Pahora vidi kao sagovornika koji dobro poznaje situaciju u BiH i regiji i naklonjen je BiH.

“Nikada nismo imali takvih problema sa Slovenijom i njenim državnim vrhom. Mislim da je ovaj konkretni slučaj priča koja svoje korijene vuče iz određenih krugova u Bosni i Hercegovini, a ne nešto što bi dolazilo spolja”, rekao je Komšić.

Više od postojanja ili nepostojanja Janšinog “non-papera” o budućnosti BiH, Komšić je bio iznenađen odlukom Slovenije da se pridruži hrvatskom “non-paperu” o BiH, koji je nedavno izašao navidjelo i ne ide u prilog integritetu BiH.

“Jedini mogući odgovor na pitanje da li je moguć miran razlaz BiH je ne. Nemoguće je mirno se razići, to se, nažalost, svima nama pokazalo krajem prošlog vijeka, kada su pokušaji podjele završili vrlo krvavo. Ne postoji mogućnost da se pokušaji promjene granice u našoj zemlji ne prenesu u druge balkanske zemlje, a odatle u samo srce Evrope. Pitanje je šta bi se tu moglo dogoditi ako krenemo u promjenu granica”, rekao je Komšić.

Leave your vote