Željko Komšić državnički poručio: Šta god da kažu Radman, Milanović i Plenković nikada se neće pitati o izbornom zakonu BiH!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je za Oslobođenje izjave ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome kako Centralna izborna komisija, navodno ne može donositi odluke o provedbi Izbornog zakona BiH.

– Šta god da kažu i učine i Grlić-Radman i Milanović i Plenković i cijela Vlada Republike Hrvatske, te kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se oni nikada neće pitati niti o jednom pitanju u BiH, uključujući i Izborni zakon.

U tome mogu tražiti, pa čak i ako dobiju podršku, Brisela, Washingtona, Berlina, Pariza, Moskve, Beograda, Budimpešte, Pekinga, ili bilo koga drugog u svijetu, opet se neće pitati ništa kada je riječ o BiH.

To je uzaludno trošenje i vremena i energije, dakle potpuno besmisleno djelovanje, rekao je Komšić.

On navodi kako su izbori u BiH bili, jesu i uvijek će ostati samo stvar BiH.

– Što više Zagreb pokušava da se miješa u unutrašnje stvari BiH i što više pokušavaju iskoristiti svoj položaj da pojačaju pritisak na BiH (poput gluposti o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO zbog Izbornog zakona u BiH), to će naš odgovor biti sve tvrđi i tvrđi!

Krajnje je vrijeme da se i zvaničnom Zagrebu kaže “ne i dosta je”, dodao je Komšić.

Miješanje u unutrašnja pitanja BiH

Podsjećamo, u Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije u Hrvatskoj, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se razgovaralo i o BiH.

Kako kaže, ponovno su se čule teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a.

Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavo grešnu dušu… Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrane zastupnike u Saboru.

To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac 1945. kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici.

– Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio – kaže Radman.

Dodaje i da Milanovićevi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te da vladajući imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak.

– Da je to napravila Milanovićeva vlada prije 10 godina mi bismo danas imali promijenjen Izborni zakon.

Mi sada baš zbog tog nerada nemamo Izborni zakon – kaže Grlić Radman dodajući i da je “Račanova vlada radila sve protivno interesima Hrvata u BiH”.

Na pitanje može li Vlada učiniti išta da spriječi predsjednikov veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, Grlić Radman kaže kako vladajući znaju proceduru.

Prema njegovim riječima, predsjednik može samo napraviti show u proceduralnom smislu.

Također, ministar kaže da ne zna treba li se zabrinuti zbog najava iz Rusije da će Ukrajinci krenuti u odmazdu zbog predsjednikovih izjava.

– Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti – govorio je Radman.

Nama u BiH i dalje nije jasno od toliko problema koliko ima i sama država Hrvatska, da je ovoliko pritisak i fokus na pitanje Izbornog zakona u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.