Željko Komšić ga ponizio: Ovo je sramni novinar iz Srbije koji je odbio reći da se u Srebrenici desio genocid

Marko Ivas, to je ime i prezime novinara Tanjuga koji je jučer u zgradi Predsjedništva BiH radio intervju sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Ivas od jučer popunjava rubriku ‘novinari koji nisu uspjeli završiti intervju sa sagovornikom’.

Razlog je njegovo, prije svega, nepoštivanje novinarskog kodeksa – prenosi Radio Sarajevo.

“Ja se ne bih saglasio s tim (da je bio genocid u Srebrenici op. a.)”, kazao je u jednom trenutku Ivas, pa kasnije prokomentarisao “da njegov stav nije bitan”. Dakle, njegov stav nije bitan, ali svejedno će ga iznijeti.

Ivas je kasnije direktno rekao da nije saglasan sa presudoma međunarodnih sudova u kojima piše da se u Srebrenici desio genocid. Novinar u tom trenutku nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem, čime je prekršio osnovni kodeks ovog posla.

“Novinar kao i svaki građanin ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažovanje, u svom djelovanju on poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uslova za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima. Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju”, navodi se u kodeksu časti novinara.

Da ne govorimo o tome da je prekršio Krivični zakon o negiranju genocida čije je dopune nametnuo na svom odlasku bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Njima se zabranjuje i kažnjava negiranje gonocida.

Kada govorimo o Ivasu, treba reći da on dolazi iz Smederevske Palanke, tako barem piše na njegovom Facebook profilu. Trenutno živi i radi u Beogradu. Ako je suditi po onome što je objavljivao na Facebooku, za agenciju Tanjug radi od marta ove godine.

Svoje intervjue većinom objavljuje na Twitter kanalu, ali intervju s Komšićem još uvijek nije objavio. Možda zbog toga što mu nije stigao postaviti ni 10 posto planiranih pitanja, a možda i zbog toga što ga je jednostavno – sramota.

Marko, uživaj u Sarajevu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.