Željko Komšić glasao protiv Borjane Krišto, iz njegovog kabineta otkrili su razlog

“Nismo saglasni sa politikom novoformirane vlasti i zato smo glasali protiv”, kazali su za N1 iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što je ova insitucija sa 2:1 glasala za odluku kojom je potvrđena Borjana Krišto (HDZBiH) za mandatarku za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Komšić je od Krišto tražio da iznese ekspoze, ali ona to nije učinila.

Ipak, državno predsjedništvo je većinom imenovalo Krišto na mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Daljnja procedura je takva da Predsjedništvo BiH odmah šalje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju Krišto na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Inače, Krišto je dugogodišnja članica HDZ-a BiH.

Trenutno na poziciji zamjenika predsjednika, desna ruka Dragana Čovića, i rijetki su trenuci, događaji, pregovori u kojima nije rame uz rame s njim.

Do sada je dva puta bila u utrci za člana Predsjedništva BiH. 2010. godine kada je osvojila 109.758 (19,74%) glasova.

Te godine Željko Komšić, kao kandidat SDP-a BiH postaje hrvatski član Predsjedništva sa 337.065 (60,61%) glasova.

U oktobru ove godine osvojila je 180.255, no protukandidat joj je opet bio Željko Komšić, koji ju je pobijedio s osvojenih 227.540 glasova.

Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala 1984. na Pravnom fakultetu u Banja Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ).

Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: „Agro Livno“, „Guber“, „Likom“ i „Livno bus“. Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Kantona 10, a do 2002. godine sekretarica Vlade Kantona 10.

Na općim izborima 2002. godine je osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Godinu kasnije, imenovana je za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila zastupnica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Zastupnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat.
Karijeru u Zastupničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Općih izbora 2018. godine, I to na poziciji člana najužeg Kolegija (rukovodstva) Doma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.