Željko Komšić jako direktno nakon sastanka turskim predsjednikom Erdoganom: “Christian Schmidt treba razmisliti o posljedicama koje njegove odluke mogu izazvati”

“Ne znam šta će Schmidt uraditi, činjenica je da ima ovlaštenja, ali ga treba uvijek pozvati da dobro razmisli o korištenju istih i posljedicama koje njegove odluke mogu izazvati”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nakon sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Istakao je kako ne spori njegovo pravo kao se poštuje Dejtonski sporazuma, ali da, kao i u svakodnevnom životu, moramo voditi računa o posljedicama odluka i poteza koje pravimo.

“Nadam se da će se Schmidt držati demokratske tradicije zemlje iz koje dolazi”, rekao je Komšić.

Dodao je kako “sve što je Milorad Dodik rekao, ide u prilog tezi da je Dejtonski mirovni sporazum prevaziđena kategorija i da ga treba mijenjati”.

“Treba nam drugačiji Ustav”, rekao je Komšić.

Govoreći o sastanku s Erdoganom, kazao je kako postoji saglasnost svih o nekim projektima koji se trebaju realizirati te da je Erdogan i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko koje se slažu u BiH.

“BiH ima iskrenog prijatelja u Vladi Republike Turske. Erdogan ima stabilizirajuću ulogu u BiH i regiji i siguran sam da će se saradnja nastaviti istim tempom, intenzitetom i pravcu kao do sada”, rekao je Komšić.

Erdogan je, nakon sastanka, a odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović, kazao da se protivi nametanju Izbornog zakona i da to predstavlja prijetnju demokratskom procesu.

Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) je kazao da Turska ima “relaksirajuću ulogu u Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana”.

Dodik je izjavio i to da je sastanak s Erdoganom “jedna od rijetkih prilika kada članovi Predsjedništva nisu u svađi”.

U delegaciji Turske su i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci,

ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala,

predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Predsjednik Turske posjetit će u narednim danima i Srbiju i Hrvatsku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.