in ,

Željko Komšić na Kapiji u Tuzli poručio: “Državni vrh Republike Srbije nema morala da nam se izvini za zlo naneseno u ratu”

Poruka Željka Komšića prilikom obilježavanja 26. godišnjice masakra na Kapiji

Državni vrh Srbije nema moralne snage da nam se izvini za zlo naneseno u ratu, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom današnjeg obilježavanja 26. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli.

Danas se obilježava 26. godišnjica masakra počinjenog na Kapiji u Tuzli, kada je ubijena 71 mlada osoba, a više od 200 ih je ranjeno.

Za taj zločin je osuđen general bivše Vojske RS Novak Đukić, koji se u Srbiji nalazi na slobodi. Ta država, iako ima potpisan sporazum s BiH, Đukića našoj zemlji još nije izručila na odsluženje 20-godišnje zatvorske kazne.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom današnjeg obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji je kazao da u svoje, ali i ime člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, svaki put tokom sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima, počevši od predsjednika Aleksandra Vučića, postavi pitaje vezano za izručenje Đukića našoj zemlji.

“Uz ovo, postavimo i pitanje te tražimo izručenja naša dva državljanina protiv kojih se vode procesi u Beogradu, ali nažalost, tamo nema ispravne reakcije. Tada dolazimo do jedinog zaključka, da politički, odnosno državni vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog, pa i političkog ozdravljena kada je riječ o onome svemu što se desilo u ratu, zločinu na Kapiji i cijeloj BiH. Nažalost je tako i očigledno je da ćemo morati još dugo vremena nositi se sa time”, poručio je Komšić.

Na pitanje da li je državni vrh Srbije takav jer ne postoji jedinstvo kada je u pitanju zajednički nastup članova Predsjedništva BiH, Komšić je odgovorio da državnom vrhu Srbije ništa ne smeta u smjeru kretanja u proces moralnog i ljudskog ozdravljenja, kada je riječ o svemu onome što se dešavalo u BiH u ratnom periodu.

“Ali, kao i obično u životu, ako vam treba izgovor da to ne uradite, lako ćete ga naći. Međutim, u suštini je riječi o jednom te istom. Nema dovoljno moralne snage da se kaže: ‘Da, tako je bilo, nanijeli smo vam zlo i u ime onih koji su ga nanijeli izvinite zbog takvog ponašanja’. Nažalost, dugo čekamo da to dođe iz Beograda i mislim da još dugo neće doći”, naveo je Komšić.

Nasuprot svemu, iz susjedne Srbije u nekoliko navrata dosad je negiran počinjeni masakr na tuzlanskoj Kapiji, a također su objavljene i knjige na tu temu.

Slično se dešavalo i za ostale ratne zločine koji su počinjeni na prostoru BiH, a iz susjedne zemlje politički vrh nikada nije priznao ni genocid u Srebrenici.

Novo ime u reprezentaciji: “Nisam očekivao poziv, mama je čak zaplakala”

Nebojša Vukanović se zahvalio na podršci i poručio: “Ako Bog da, uskoro ćemo zadati konačan udarac ranjenoj zvjeri”