in , ,

Željko Komšić nakon pisma koje su dobili iz Amerike: “Bez reforme Ustava BiH nema kvalitetne promjene Izbornog zakona!

Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je pismo Blinkena značajno, te da se u njemu može pročitati nekoliko važnih poruka.

“Kako i sam Blinken kaže, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je uspostavljen mir, sadašnje ustavno rješenje nije nepromjenjivo i vidno zahtjeva promjene kako bi se dovelo u kontekst sadašnjeg vremena. To iz razloga, jer je u pet presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strassboura utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije, što se može popraviti jedino kroz ograničenu ustavnu reformu.

Posebno je važno, što je u Blinkenovom pismu i istaknuto, kako nije moguće izvršiti kvalitetnu izmjenu izbornog zakonodavstva prije nego što se obavi reforma Ustava Bosne i Hercegovine, i to na način da se svim građanima osiguraju sva prava. Odnosno, da se kroz reformu Ustava, izbornog zakonodavstva, zatim kroz uspostavljanje vladavine prava i borbe protiv korupcije i ekonomske reforme, povrati povjerenje građana ove zemlje”, izjavio je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da takvo nešto i sam podržava.

“Jer i sam zagovaram takvu transformaciju Ustava Bosne i Hercegovine, kako bismo implementirali sve presude Europskog suda iz Strassboura i napokon uspostavili jednakopravnost svih građana. Što se tiče odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao legalista, naravno da i to podržavam, s tim da treba imati na umu ono što kažu inostrani stručnjaci, a to je da su neke od njih već implementirane, kao što je ta u predmetu “Ljubić” kao i ona iz 1998. godine. Jedina odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja koja u kontekstu izbornih prava nije provedena je ona po mojoj apelaciji iz 2015. godine. Najvažnija poruka iz pisma američkog državnog sekretara je ta da SAD ostaju najbolji prijatelj i najsnažnija podrška Bosni i Hercegovini, što nas jako raduje”, zaključio je Komšić.

Podsjetimo, Blinken je poručio da Dayton nije slovo urezano u kamenu, te da, umjesto Daytona 2, treba pristupiti postepenim promjenama Ustava naše zemlje. Potvrdio je američko prijateljstvo prema našoj zemlji.

VEZANI TEKST: Američki državni sekretar pisao Predsjedništvu BiH: Dejtonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’, bit će ga neophodno mijenjati

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija: SPC učestvuje u otvorenoj pljački bošnjačke imovine, izmjestite crkvu iz dvorišta nane Fate!

Šefik Džaferović o pismu američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena: “Očekujem njihov snažniji angažman i podršku na otklanjanju prepreka s kojim se suočavamo”