Željko Komšić nakon što je BiH dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU: “U psihološkom smislu, to je svakako podstrek i jedna pozitivna vijest za građane”

“Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini svakako je lijepa vijest, iako je ona zapravo geopolitički izraz Evropske unije prema regionu zapadnog Balkana, što je očito posljedica agresije Rusije na susjednu Ukrajinu, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“U psihološkom smislu…”

“Odnosno, treba nama svima biti jasno da dodjela kandidatskog statusa nije rezultat ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, već je to, kao što sam rekao jedan geopolitički potez Evropske unije.

U psihološkom smislu, to je svakako podstrek i jedna pozitivna vijest za građane Bosne i Hercegovine”, ocijenio je Komšić.

Sa druge strane, smatra on, to je ogromna odgovornost za sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, jer otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom će biti moguće tek nakon ispunjavanja svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“To smatram veoma značajnim dijelom zaključka Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, jer su prethodne godine potrošene u opravdavanju pojedinih političkih elita, zašto to nije moglo da se uradi,

pa čak uz njihovu namjeru da se prikaže da ovakva Bosna i Hercegovina sa njenim političkim sistemom može postati članica Evropske unije koja bi po njima morala sniziti kriterije, što najkraće rečeno, nije tačno”, kaže Komšić.

Sa svoje strane, navodi Komšić, “kao što sam to više puta isticao, svih 14 ključnih prioriteta su apsolutno prihvatljivi, što smo probali pokazati i kroz predlaganje više zakona koji se tiču ispunjavanja nekih od 14 ključnih prioriteta, što su drugi politički akteri odbijali”.

Osim toga, ističe, veoma je značajan zaključak Evropskog vijeća u kojem se veoma jasno i nedvosmisleno traži od Bosne i Hercegovine da izmijeni sve diskriminatorske odredbe u svome ustavu i nizu zakona,

te da se mora osigurati potpuna jednakost svih građana BiH kroz implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je u suštini evropski standard koji se ne može zaobići.

“Ovakva Bosna i Hercegovina, sa etničkim političkim sistemom i etničkim načinom odlučivanja, sa svojom kompliciranom unutrašnjom strukturom i mehanizmom koordinacije,

ne može čak niti pregovore započeti, već se mora ova zemlja suštinski reformisati i uskladiti sa evropskim standardima, kako bi bila dovoljno osposobljena da otvara pregovaračka poglavlja”, zaključio je Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.