Željko Komšić nedvosmisleno o glasanju člana CIK-a Željka Bakalara: “Zakoni koji važe moraju se provoditi, sve drugo je anarhija”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je odluku člana CIK-a Željka Bakalara da glasa za raspoređivanje delegata za popunjavanje Doma naroda FBiH po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iako se očekivala nešto drugačija reakcija, Komšić je pojasnio kako podržava odluku Bakalara.

“Lično podržavam postupak člana CIK-a Željka Bakalara. Na njegovom mjestu i ja bih učinio isto.
Koliko god ja mislio da je Schmidtova odluka štetna po BiH, Schmidt ima pravo da je donese i ona je na snazi sve dok je on sam ne izmijeni, dok je Parlamentarna skupština BiH ne promijeni ili dok je Ustavni sud ne obori”, rekao je Komšić.

Također, naglasio je kako se zakoni moraju provoditi.

“Zakoni se moraju provoditi bez obzira šta mi privatno mislili o njima, a Schmidtova odluka je zakon koji je na snazi i proizvodi pravne posljedice.

Uloga CIK-a nije politička nego je isključivo stručna i vezana za provedbu zakona koji važe. Tako funcionišu pravne države.

Drugačiji pristup je uvod u pravnu anarhiju”, zaključio je Komšić – javlja Klix.

Podsjetimo, na jučerašnjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH raspoređeni su mandati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, no odluka nije donesena jednoglasno.

Naime, za podjelu mandata prema nametnutoj odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nisu bili predsjednik CIK-a Suad Arnautović i član Ahmed Šantić.

S druge strane “za” su glasali članovi Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić i Vanja Bjelica.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.