Željko Komšić nedvosmisleno upozorio: “U slučaju vojne kapitulacije Ukrajine Putin će i Bosnu i Hercegovinu destabilizirati preko dua Dodik-Čović”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u ekskluzivnom intervjuu za Express novine iz Prištine govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajinu i mogućim posljedicama te agresije na regiju Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Komšić govorio je i o odnosima Bosne i Hercegovine i Kosova, odnosu Zapada prema aktuelnim dešavanjuma u Ukrajini i Bosni i Hercegovini.

U slučaju vojne kapitulacije Ukrajine istakao je da će Putin destabilizirati i Bosnu i Hercegovinu preko dua Dodik-Čović, “koji ima za cilj podrivanje izbornog procesa koji će se održati u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine.”

On je rekao i da će stav Zapada prema takvom razvoju događaja pokazati da li će biti dozvoljena destabilizacija, te da će, ako se tako nešto dogodi sa izbornim procesom, posljedice biti ne samo političke.

Komšić smatra da je glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama za rezoluciju protiv ruske agresije pozitivno, ali kaže da strahuju da “većina u Srbiji misli kao oni koji su marširali ulicama pro-ruskog Beograda”, dodajući da takvo raspoloženje za rat nije dobra stvar.

Komšić pred Parlamentom EU

Tokom zasjedanja Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (AFET) predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom obraćanja članovima AFET-a rekao je da su najvjerniji ruski saradnici na Zapadnom Balkanu Dragan Čović i Milorad Dodik.

“S obzirom na sva dešavanja na evropskom kontinentu, agresiju Rusije na susjednu nezavisnu i suverenu Ukrajinu, do sada neviđeno jedinstvo gotovo svih zemalja Evrope, ne samo članica EU, u odgovoru na ovu agresiju kao i na refleksiju te agresije na Zapadni Balkan, a samim time i na moju zemlju, obaveza mi je biti direktan i govoriti ne baš uvijek diplomatskim jezikom”, rekao je Komšić.

“Ponovit ću i ono što svi već znate – ko su ključni ruski politički akteri u mojoj zemlji sa nadom da će se to ovaj put čuti i upamtiti. To je važno jer ruska agresija na susjednu Ukrajinu, ugrožena sigurnost cijelog evropskog kontinenta, dugogodišnja ruska politika ‘zamrznutog konflikta’ na Zapadnom Balkanu kao i u mojoj zemlji, sada, napokon mogu i trebaju biti shvaćeni i prihvaćeni kao sigurnosni izazov”, kazao je Komšić.

VEZANI TEKST: Željko Komšić pred Evropskim parlamentom direktno i bez imalo uvijanja: “Najvjerniji ruski saradnici na Balkanu su Dragan Čović i Milorad Dodik”

Dodao je da Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU po njegovom mišljenju predstavlja dokument po svojoj važnosti odmah iza Dejtonskog sporazuma. U tom smislu BiH, smatra Komšić, ima tri mogućnosti, odnosno tri puta, kojima se može kretati sa “svojevrsne” političke raskrsnice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.