Željko Komšić o odluci Bakira Izetbegovića da razgovara s Vučićem: “Rekao sam mu da to ne radi!”

Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kratko je komentarisao izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA da je spreman razgovarati s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije te da mu neće kruna s glave spasti ako ode u Beograd.

“Rekao sam mu da to ne radi”, kazao je Komšić.

Podsjećamo, na pitanje jesu li već dogovorili sastanak Izetbegović je kazao:

“Nismo još uvijek precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori da se ode na taj sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići. Ja ću otići na svaki sastanak koji može spriječiti jedan loši scenario i mogu utjecati da se stvari smire i idu u pravom smjeru“, dodao je.

Banjaluka, Beograd, Sarajevo?

“Nije meni toliko važno. Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd. Kanim razgovarati i postići ovo što sam kazao; da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes.

Da nije bilo SNSD-a i Dodikove politike ovo bi bila skoro normalna zemlja danas, sa puno visočijim životnim standardom, bili bismo pred vratima EU i ušli bi u NATO“, kazao je Izetbegović i dodao:

“On je užasne štete nanio. Nije dobar čovjek onaj koji uradi svom narodu i drugim građanima ovo što je on uradio. Naročito neće biti dobar ako nas uvede u belaj”.

Podsjećamo, Denis Bećirović je napisao da odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na plemensko-etničkim osnovama.

Za državu Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive su teze o „sređivanju srpsko-bošnjačkih odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“. To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom”, napisao je Bećirović i dodao:

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije prije tri dana rekao da ste Vi „lider Bošnjaka“ s kojim će on razgovarati u narednim sedmicama. Nažalost, Vi ste večeras javno odgovorili Vučiću na način da ste potvrdili da pristajete na takav razgovor.

To je velika greška! Ustavnopravni sistem države Bosne i Hercegovine ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“, kao što ne poznaje ni funkcije „lider Srba“ i „lider Hrvata“. Ekvivalent funkciji predsjednika Srbije je Predsjedništvo BiH.

Leave your vote