Željko Komšić o odluci Christiana Schmidta: Izgleda kao da će glas građana BiH vrijediti više nego ranije, a HDZ neće podmetati ambicije trećeg entiteta

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da će izmjene Izbornog zakona, koje je danas nametnuo visoko predstavnik Christian Schmidt, dugoročno osigurati poštenije izbore. On je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu dobro i što pravimo korak naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i što HDZ nema više mogućnost podmetati svoje političke ambicije. Podsjetimo, ovaj paket izmjena zakona se bavi nizom različitih područja.

“Trebat će vremena da vidimo sve efekte izmjena, ali trenutno izgleda kao da će glas građana Bosne i Hercegovine vrijediti više nego ranije, jer će se glasovima manje manipulirati”, smatra Komšić.

On je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu dobro i što pravimo korak naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i što HDZ nema više mogućnost podmetati svoje političke ambicije u vidu trećeg entiteta u proces zaštite izbornog integriteta.

“Sada je vrijeme da se posvetimo drugim zakonima koji su neophodni za otvaranje pregovora”, kazao je Komšić za Klix.ba.

Podsjetimo, ovaj paket izmjena zakona se bavi nizom različitih područja. Ukratko, usvojene izmjene se odnose na sljedeće:

Poboljšan integritet i nadzor glasovanja i prebrojavanja glasova, uključujući povećanu sigurnost rukovanja izbornim materijalom prije i nakon glasovanja te profesionalizaciju izbornih odbora.

Veća transparentnost registracije birača, posebno onih koji glasaju u odsutnosti i izbjeglica, kao i provjera podataka iz biračkog registra.

Povećana transparentnost i sigurnost tokom cijelog izbornog procesa, od početka do kraja, uključujući elektroničku identifikaciju birača, videonadzor i elektroničko prebrojavanje glasačkih listića, između ostalih mjera.

Jasnija zaštita ljudskih i građanskih prava prije, tokom i nakon izbora, uključujući preciznije procedure za rješavanje prigovora, izricanje sankcija i unapređenje ravnopravnosti spolova.

Sprečavanje manipulacije biračima, uključujući strože mjere protiv preuranjene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost finansiranja kampanja i medija.

Nesmetano provođenje izbora uz pravodobno osiguranje sredstava i poboljšane definicije nadležnosti, integriteta i neovisnosti CIK-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.