Željko Komšić “oštar kao britva” bez uvijanja progovorio za srbijanske medije: “Nikada neću odustati od ovoga što zastupam!”

Predsjedavajući Predsjdništva BiH Željko Komšić govorio je za srbijanski list “Danas”.

Izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je on predsjednik i Hrvata u BiH zvučala je kao promocija, rekao je za srbijanski list “Danas” Željko Komšić i dodao da su “ideje o ‘hrvatskom svetu’ – vulinovska izjava”.

“Koliko mi je poznato, predsjednici država na Generalnoj skupštini UN predstavljaju države, a ne narode. Milanović se u stilu Vulina, bespotrebno zanio. No, to je on”, rekao je Komšić.

Diplomatski odnosi Srbije i BiH su prilično zaoštrili u posljednje vrijeme naročito od hapšenja Edina Vranja u Srbiji? Kako stvari postaviti na svoje mjesto?

Nisu se sami od sebe zaoštrili nego uslijed nekih poteza koje nismo mi iz BiH inicirali. Nadam se da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konačno ispoštovati toliko puta, na našim sastancima datu riječ, da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovakvom praksom prestane, jer, kao što kažete, to dovodi do zaoštravanja odnosa.

Kako vidite izlaz iz aktuelne blokade institucija u Bosni i Hercegovini? I da li smatrate, kako se ocjenjuje, da je Dodik ušao u slijepu ulicu i više ne može da kontroliše svoju politiku?

Izlaz je u poštivanju zakona a ne protivljenju zakonima. Tačno je da je Dodik u slijepoj ulici, ali mislim da će on ići do onog momenta u kojem će biti ugrožena njegova pozicija a do tada će divljati poput Karadžića kako bi iznudio nemoguće ustupke. Tih nemogućih ustupaka neće biti, jer on samo ispaljuje riječi, ne i granate.

Da li je realno očekivati da se do kraja godine postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona?

Što se mene tiče moguće je ukoliko se implementira svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava kako to nalaže i Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pošto HDZ i SNSD ništa od toga ne žele a žele suprotno, onda teško da može doći do toga.

Najavili ste da ćete se ponovo kandididovati za člana Predsedništva BiH. Šta će biti u središtu vaše izborne kampanje?

Sve ovo što trenutno zastupam, a isto zastupam i kada nema kampanje i kada je kampanja, a vama je sigurno poznato šta je to, i od toga nikada neću odustati – zaključio je Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.