Željko Komšić oštro uzvratio skandaloznoj Borjani Krišto: “Bosna i Hercegovina nije nikakva „državna zajednica“”

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić reagovao je danas na izjave kandidatknje za člana Predsjedništva BiH, Borjane Krišto, koja je BiH nazvala “državnom zajednicom tri konstitutivna naroda”.

“Bosna i Hercegovina nije nikakva „državna zajednica“. Gospođa Krišto očito još uvijek nije stigla pročitati prvu rečenicu Člana 1 Ustava Bosne i Hercegovine koji kaže:

„Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama““, kazao je Komšić.

“Što se tiče toga za kakvu BiH se HDZ borio, tu je stvar jasna, i ta borba je opisana u presudama međunarodnih sudova.“, dodao je Komšić.

Podsjetimo, Krišto je navela kako se “nada da će se oduprijeti svim silama, ugrozama i izazovima koji se danas nalaze pred njima, napose pred hrvatskim narodom u BiH”.

“Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH.

Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država?

Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda.

Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda.

Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost.

Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je reko u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, poručila je Krišto – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.