Željko Komšić otvoreno poručio u Mostaru: “Nije se odustalo od toga da se u Zagrebu i Beogradu donose odluke koje se tiču BiH!

Polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim borcima i šehidima Armije RBiH na Šehitlucima, i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Mostaru, započelo je obilježavanje 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH.

Svečanost koja je u najvećem hercegovačkom gradu okupila brojne pripadnike Armije BiH, javne ličnosti i visoke delegacije sa svih nivoa vlasti, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je kazao kako planovi koji su doveli 1992. godine do obrostrane agresije na BiH nisu prestali.

“Te politike stoje. Nama se učinilo nakon rata možda da se odustalo od tih planova i da se situacija smiruje, ali ovo vrijeme koje sada živimo pokazuje da se nikada nije odustalo od toga.

Zapravo da naši susjedi u Zagrebu i Beogradu, s tim da je Beograd u prednosti zbog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je dio suvereniteta već dan Beogradu kroz institucije RS.

Nije se odustalo od toga da se odluke koje se tiču BiH i njene suverenosti ne donose zapravo u BiH nego u Zagrebu i Beogradu”, kazao je Komšić.

Zato je, kako ističe, politička situacija sada vrlo komplikovana.

“Prvo treba razbiti maglu nad tom pričom o navodnim majorizacijama i navodnim ugroženostima da bi se vidjelo šta je pravi cilj. A pravi cilj je vladati Bosnom i Hercegovinom. Nisu uspjeli silom, sad se to pokušava političkim putem”, kazao je član Predsjedništva BiH Mostaru.

Naglašava kako je mir, nema konflikta, i da treba sačuvati to stanje.

“To je razlika u odnosu na period od 1992-1995. godine, ali i dalje se tučemo protiv istih politika, samo su se personalno ljudi primijenili. Neke je odnio đavo, neki su završili u Hagu a politike su ostale još žive”, ističe Komšić.

Naglasio je kako se to očekuje i u sljedećem periodu.

“Trenutno je zaustavljena priča o izmjenama Izbornog zakona, gdje se zapravo učinilo sve da se Zagrebu daju poluge vlasti iste kakve ima Beograd. Ali nastavit će se ta priča, ja koliko vidim neće se od toga odustati i valja nam i dalje voditi bitke u sljedećem periodu. To je problem kada govorimo o Bosni i Hercegovini”, zaključio je član Predsjedništva BiH

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH započelo je danas u Mostaru, a kako je najavljeno iz Jedinstvene organizacije boraca (JOB) “Unija veterana – demobilisanih boraca” HNK sutra će biti upriličena posjeta mjesnim mezarjima i spomen-obilježjima u Prozoru, Konjicu, Jablanici, Drežnici, Blagaju, Stocu, Čapljini i Liska parku u Mostaru.

Centralna proslava Dana Armije RBiH kako je najavljeno održat će se u glavnom grad naše zemlje sutra s početkom u 11 sati u Kasarni Rajlovac.

Organizatori obilježavanja su organizacije Ratnih vojnih invalida (RVI) HNK, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) HNK “Unija veterana”, Udruženje građana (UG) dobitnika najviših ratnih priznanja (DNRP) “Zlatni ljiljan” HNK, te Organizacija porodica šehida i poginulih boraca HNK.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.