Željko Komšić otvoreno progovorio o visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Nadam se da neće vikati na Dženana Đonlagića i Zlatana Begića kao na novinare u Goraždu”

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu TV Hayat te je potvrdio da je Demokratska fronta dobila poziv od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta radi nastavka konzultacije o izmjenama Izbornog zakona.

„Sastanak je sutra u pola 2. Planirano je da idu Dženan Đonlagić i Zlatan Begić da prezentiraju naš prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona.

To je ono što će biti naša polazna osnova, ali nikad ne znate kako će reagirati gosp. Schmidt, nadam se da neće vikati na njih kao na novinare u Goraždu“, kazao je Komšić.

Odgovorio je i na pitanje koja je zapravo razlika između pokušaja nametanja rješenja od 3 posto koje je zagovarao Schmidt i nametanja rješenja o 7 ili 8 delegata potrebnih za imenovanje predsjednika FBiH i formiranje vlasti.

Nije li riječ samo o različitim taktikama kako osigurati vječnu vladavinu HDZ-a?

„Jeste u suštini jeste. Schmidt pokušava da zacementira HDZ u vlasti, bez obzira na broj glasova koliko dobiju na izborima.

Ne mogu to znati precizno, ali mislim da Schmidt odustao od cenzusa od 3 posto, jer je to u sukobu sa svim demokratskim pravilima. Ide na to da HDZ ostane uklesan u naš izborni zakon na način da je uvijek u vlasti”, kazao je Komšić.

Komentirao je i izjavu Dragana Čovića da Schmidt mora nametnuti odluku.

„Schmidt ne mora nametnuti, a hoće li vidjet ćemo. Nisam siguran da Schmidt sluša Čovića, ali prati stavove SAD i zvaničnog Zagreba“, kazao je Komšić.

Dodao je da su sastanci na Bledu Schmidta s Plenkovićem i Grlić-Radmanom grubo miješanje u unutrašnje odnose BiH.

„To je mimo svih diplomatskih protokola. Dakle, da Schmidt direktno sa vrhom susjedne države razgovara o temama koje su klasično unutrašnje pitanje, po meni je vrhunac licemjerja.

Ali to je nešto na šta smo mi navikli i ‘oguglali’, a to da svako sebi daje pravo da interveniše u unutrašnje poslove BiH, a ovaj put kroz taj kanal koji se zove visoki predstavnik.

Da je on privatno s njima razgovarao uredu, ali da se organizuje zvaničan sastanak u ovakvom osjetljivom trenutku sa tako osjetljivom temom i da nakon sastanka izlaze i premijer i ministar susjedne države i javno kažu da traže da interveniše u unutrašnje stvari BiH to je neprimjereno u modernom svijetu u odnosu među državama.

Danas je Schmidt imao sastanak i sa Escobarom, ali je on očito mudriji od Plenkovića i Grlić-Radmana“, kazao je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.