Željko Komšić otvoreno: “Što se tiče učešća vojske Hrvatske u misiji EUFOR-a, to jednostavno nije prihvatljivo”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji danas prisustvuje Samitu Brdo-Brijuni u Sloveniji komentarisao je informacije koje su pojavile u javnosti o mogućem učešću kontigenta vojske Republike Hrvatske u Misiji EUFOR u BiH.

“Što se tiče učešća vojske Hrvatske u misiji EUFOR-a, to jednostavno nije prihvatljivo. Zemlje koje su učestvovale u ratnim operacijama tokom rata u BiH, ne mogu biti u sastavu EUFOR-a, izjavio je Komšić.

Nedavno se Misiji EUFOR pridružilo i 50 vojnika iz Njemačke koja je izglasala povratak u ovu misiju kako bi pojačala sigurnosni aspekt u BiH.

Na skupu u Sloveniji danas su najavljeni albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je nakon sastanka u Sloveniji rekao da se odustalo od deklaracije koju su pripremali, ali da su doneseni zaključci – “što je u principu ista stvar”.

Međutim, daljim obraćanjem postalo je jasno da stvar nije ista jer u zaključcima nije prihvaćen termin na kojem je insistirao.

“Zaključci su najniži zajednički naznačnik oko kojeg smo se mogli dogovoriti, ali i dalje zajednički. Ja ću još reći da ću sa svoje strane učiniti sve moguće da se ova inicijativa nastavi”, rekao je on.

Govoreći o sastanku istaknuo je kako je on bio dobra vježba dijaloga, pogotovo u ovim teškim okolnostima u kojima se nalazi svijet, Evropa i Zapadni Balkan.

“To nije mala stvar. Zadovoljan sam onim što smo danas napravili”, rekao je.

Milanović zatim govori kako je predložio da se u dokumentu pomene konsitutivnost naroda, ali da nije prihvaćeno.

VEZANI TEKST: Zoran Milanović poručio iz Slovenije: “To je dokaz u kakvim okolnostima živimo, kolege iz BiH nisu prihvatile moj prijedlog”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.