Željko Komšić podržao inicijativu svog kolege iz Predsjedništva Denisa Bećirovića za smjenu ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podržao je inicijativu svog kolege iz Predsjedništva Denisa Bećirovića za smjenu ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića koji je uhapšen zbog optužbi za zlouporebu položaja dok je bio načelnik Općine Ilidža.

“Da, podržavam! Čekamo prijedlog Bećirovića”, rekao je Komšić Feni, misleći na prijedlog za novog ambasadora u Maleziji.

Postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) predložile su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Senaidu Memiću, bivšem općinskom načelniku Ilidže i aktuelnom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji.

Pritvor osumnjičenom je predložen zbog opasnosti od bjekstva, zatim od opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Memić je osumnjičen zbog nezakonite gradnje određenih zgrada i objekata na području Ilidže, gdje je kao načelnik izdavao dozvole.

Riječ je o gradnji na području Lužana i pojasa Željeznice.

Riječ je o periodu gradnje prije nekoliko godina, a Memića se sumnjiči da je mimo zakona odobravao određene dozvole za gradnju.

Kako se saznaje, tereti se da je pogodovao investitorima za izgradnju objekata i parkinga zbog izmjena Regulacionog plana općine Ilidža.

Time je, prema sumnji Tužilaštva KS nanio štetu budžetu Ilidže u korist investitora i za ličnu korist.

Memić je godinama obnašao funkciju načelnika općine Ilidža, a zadnje tri godine je bio ambasador BiH u Maleziji.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti u vezi sa razrješenjem Senaida Memića sa mjesta ambasadora naše zemlje u Maleziji.

To je potvrdila Bećirovićeva savjetnica za vanjsku politiku Hoda Dedić rekavši da konačnu odluku o razrješenju donosi Predsjedništvo BiH i da se očekuje da će biti realizirana na nekoj od narednih sjednica.

“Aktivnosti će se konkretizirati u narednih nekoliko sedmica. Važno je napomenuti da se taj cijeli proces vodi prema pravnim aktima”, kazala je Dedić.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.