Željko Komšić poslao jasnu poruku nakon presude: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

Sasvim logična i očekivana odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon što je po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Komšićevom Kabinetu, Europski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Utvrdili su, kao je objavljeno, da su mu prava prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

“Zapravo, još jedna u nizu odluka koje potvrđuju da živimo u diskriminatorskom uređenju, mimo svih standarda koji vaze u iole demokratskim zemljama.

Ono sto je važno i sto stalno treba ponavljati ljudima jeste da BiH sigurno neće postati članica EU, bez obzira sta ko pričao, dok se ne provedu sve odluke Suda za ljudska prava!

To nam je svima rečeno bezbroj puta i bilo bi dobro kada bi svi, kako domaći tako i strani ‘prijatelji’, to bez suvišnog licemjerja i laži, otvoreno kazali narodu u BiH.

Bilo bi to korisno ako ništa drugo da napokon izađemo iz ovog začaranog kruga laži, licemjerja, besmislenog spinovanja i gubljenja vremena u kojem se za uspjeh proglašavaju lažni kompromisi sa fašizmom i šovinizmom!”, kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Komšić je na kraju konstatirao:

“Ipak, je ovo pobjeda građanskog koncepta u BiH”.

Podsjetimo, Slaven Kovačević se obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz FBiH, ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine

Sud je utvrdio da su takvi uslovi diskriminatorni i u suprotnosti sa članom 1. Protokola br. 12 Evropske konvencije za ljudska prava u kontekstu prava na sudjelovanje u izborima za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je sadašnji politički sistem etničku zastupljenost učinio važnijom od bilo čega drugog time jačajući etničke podjele u zemlji.

Sud je utvrdio diskriminaciju i u slučaju nemogućnosti glasanja za članove Predsjedništva BiH ako ne dolaze iz određenog konstitutivnog naroda ili ne žive u određenom entitetu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.