Željko Komšić poslao veoma snažnu poruku: “Mi imamo budućnost, ako se bude išlo pravim smjerom, a to je da smo mi svi isti i da ova zemlja pripada svima nama na jednak način”

Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, Željko Komšić gostujući sinoć u emisiji POLIS na televiziji Sarajevo govorio je o svojoj zabrinuti o stanju Bosne i Hercegovine.

Pričalo se i o kandidatskom statusu BiH za ulazak u EU i izmjeni izbornog zakona.

Na pitanje mogu li izmjene izbornog zakona i Ustava BiH uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu kazao je:

“Ako idu u pogrešnom pravcu, mogu. Ako idu mimo Evropskog sistema vrijednosti, kakav god da je, vrlo često licemjerno zastupan od onih koji su dužni da to brane, a to su predstavnici ili Evropske komisije ili zemalja EU.

Ako se odustane od toga, sigurno će završiti loše. Ako se bude išlo pravim smjerom, a to je da smo mi svi isti i da ova Zemlja pripada svima nama na jednak način, a što treba ozvaničiti u Ustavu BiH i tom nesretnom Izbornom zakonu, mi imamo budućnost.”

Podsjetimo, Komšić se jučer još jednom oglasio komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Vahrelyia, naveo je da je Demokratska fronta predlagala zakonska rješenja kojima se ispunjavaju uslovi iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglasio je da su “HDZ i SNSD stopirali usvajanje tih zakona, kao i na to da su dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmjena izbornog zakona po HDZ-ovim prijedlozima, umjesto da približavaju, zapravo udaljavali BiH od implementacije prioriteta iz Mišljenja EK”.

„Kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, želim podsjetiti da je Demokratska fronta, odmah nakon što je Mišljenje objavljeno, sačinila prijedloge Zakona o javim nabavkama, Zakon o VSTV-u, izmjene Ustava i izbornog zakona radi implementacije svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i uputila u parlamentarnu proceduru.

Svi ti prijedlozi zakona koji su bili u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima, stopirani su od strane HDZ-a i SNSD-a, iako zvačnici EU u BiH na njih nisu imali apsolutno nikakvu primjedbu“, podsjetio je je Komšić

Cijelu emisiju i gostovanje Komšića na televiziji Sarajevo možete pogledati na sljedećem linku:

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.