Željko Komšić poslao vrlo direktne poruke: “Mi nikada nećemo odustati od Bosne i Hercegovine, ali ni ja je ‘92. nisam zamišljao ovakvu”

Povodom Dana nezavisnosti BiH, nakon polaganja cvijeća ispred Spomen-obilježja Vječna vatra, medijima se obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Govorio je o tome zašto je ovaj datum bitan za BiH.

“Svakoj zemlji je to jedan od najbitnijih dana. Mi kao država obilježavamo dva važna dana, to su Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Zapravo, Dan nezavisnosti je na neki način proistekao iz 25. novembra, kao Dana državnosti.

Ovaj dan je važan, prije svega, jer nam govori da imamo nezavisnu, suverenu država, bar tako stoji u našem Ustavu. Mada, znamo da stvari u BiH često i nisu baš takve, iz hiljadu nekih razloga”, kazao je Komšić na početku svog obraćanja.

Kako je kazao, Dan nezavisnoti je važan i zbog svega što je uslijedilo poslje njega.

“Mislim na agresiju koja je uslijedila na BiH od strane susjeda, mislim na sve one zločine, masakre, uključujući i genocid koji se dogodio u BiH, kako bi se ta nezavisnost odbranila”, poručuje Komšić

Predsjednik Komšić i sam kaže da nije mogao ni zamisliti da će situacija u BiH danas ovako izgledati

“Danas smo tu gdje jesmo. Čak ni ja tog 1. marta 1992. godine nisam zamišljao da će ovo ovako izgledati, svi smo mislili da će biti drugačije.

Generacija kojoj ja pripadam je učinila ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju, sad je na mlađima da ovu zemlju grade i naprave boljom nego što je danas.

Svakako, i mi smo još uvijek tu dok imamo snage i zdravlja da se borimo za isti cilj, ali ja sam siguran da će ova zemlja u jednom trenutku biti bolja nego što je danas”, tvrdi Komšić.

Kada govorimo o Danu nezavisnosti i referendumu, dodaje Komšić, niko ne dijeli ljude etnički.

“Imam bezbroj prijatelja koji spadaju u kategoriju i Srba i Hrvata koji su podržali nezavisnost BiH. Druga je stvar što i politika i javni prostor pokušavaju iskriviti istinu, a svi znamo da to nije bilo tako.

Još uvijek nas svjedoka tih dešavanja ima živih”, poručio je Željko Komšić.

Na kraju obraćanja osvrnuo se i na trenutnu situaciju u BiH, te kazao da on i ljudi iz njegovog okruženja nikada neće odustati od BiH.

“Mi smo u apsurdnoj situaciji. Od rata nema ništa gore, ali i danas se na isti način nastavlja ta bitka, s tim što ja mislim da danas ta bitka je zapravo bitka za normalnost.

Ne tražimo mi hljeba preko pogače, tražimo da BiH bude normalna, uređena država koja funkcioniše prema svojim propisima i da se slažemo oko svega onoga što smo rekli da prihvatamo, bilo da govorimo o Dejtonskom mirovnom sporazumu, bilo da govorimo o svim usvojenim zakonima.

I dalje traje politički pritisak na Bosnu i Hercegovinu, ne bi li mi digli ruke od nje, a to je uzaludno očekivati.

Mi nikad nećemo odustati od Bosne i Hercegovine, šta god i kako god”, rekao je Komšić na kraju obraćanja – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.