Željko Komšić pozvao na učešće u inicijativi “Milion potpisa za građansku državu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sinoć je otvarajući predizbornu kampanju u Sarajevu najavio nadstranačku političku inicijativu „Milion ljudi za građansku Bosnu i Hercegovinu“.

Kandidat DF-a i GS-a za mjesto u kolektivnom šefu države i ranije je upućivao inicijative kojima bi se trebale prevazići stranačke podjele u pogledu državnih interesa. .

Komšić, čija Demokratska fronta (DF) zajedno s Građanskom strankom (GS) nastupa pod sloganom „Za građansku državu“, poručio je da ideja građanske države nije stranačko vlasništvo nego kolektivno dobro.

Stoga, kako je istakao, poziva sve političke, društvene, nevladine i akademske snage da doprinesu peticiji od milion potpisa za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Cilj inicijative je u roku od šest mjeseci po formiranju vlasti nakon oktobarskih izbora skupiti milion potpisa građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Ova inicijativa odgovor je probosanskih političkih snaga na sve jače nasrtaje susjednih zemalja i međunarodne diplomatije u pokušaju da zacementiraju etničko i diskriminatorno uređenje zemlje.

„U Briselu smo se, uz sve druge političke snage, potpisom obavezali da ćemo nastaviti pregovarati o ustavnom uređenju države pola godine nakon formiranja vlasti.

Zato sada nastojimo odrediti zajedničke principe i pravila. Želimo i Evropskoj uniji i ostalim prijateljskim zemljama jasno poručiti nema građanske države bez provedbe presuda evropskih sudova.

I želimo pokazati da je građanska država volja većine građana“, kazao je Komšić u sarajevskom Domu mladih otvarajući predizbornu kampanju koalicije koju predvodi.

U Manifestu ove inicijative predlaže se svim probosanskim političkim strankama da zajednički formiraju vlasti nakon izbora na svim nivoima na kojima to bude moguće.

Drugi korak takvog političkog poduhvata bit će obaveza da se iz federalnog i svih kantonalnih budžeta izdvaja godišnje jedan posto na međunarodno lobiranje u interesu države Bosne i Hercegovine.

Predviđa se da će takvim odlukama za ovaj poduhvat biti osigurano oko 100 miliona maraka godišnje., navedeno je iz DF-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.