Željko Komšić s europarlamentarcima Franzom i Waltzom jasno i glasno: “Odmaći se od etnonacionalizma i dati jednaka prava svim građanima!”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom, Romea Franza i njegovog kolegu Thomasa Waitza, člana delegacije i dopredsjedavajućeg Evropske stranke zelenih.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktulenoj političkoj situaciji u našoj zemlji i regiji, o promjenama koje su se desile u Njemačkoj nakon formiranja nove Vlade, kao i o nedavnim promjenama u Vladi Austrije, te načinu na koji će se te promjene refelktirati na Zapadni Balkan i našu zemlju. Europarlamentarci su kazali da vlade Njemačke i Austrije ostaju operedjeljene proširenju EU na Zapadni Balkan, te naglasili da se etnonacionalističkim i secesionističkim politikama, koje trenutno pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu, treba što prije suprotstaviti.

Franz je istakao da je za početak važno odmaći se od etnonacionalizma i ostvariti politički sistem u kojem će biti garantovana jednakost svih građana.

Predsjedvajući Komšić se zahvalio europaralamentarcima Franzu i Waitzu na njhovim javnim i preciznim stavovima i porukama koje su uputili povodom trenutnih dešavanja u našoj zemlji. Kazao je da se izlaz iz situacije u kojoj se naša zemlja trenutno nalazi, prema njegovom mišljenju, ogleda u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, čijom bi se provedbom naša zemlja kretala ka putu EU i demokratskom društvu.

Komšić je istakao da taj dokument, koji je od istorijskog značaja za našu zemlju, jasno otklanja sve vrste deskirminacije koje su na snazi u našoj zemlji, vraća Bosnu i Hercegovinu u okvire evropskih standarda i politika koje će naše građane štiti kao pojedince, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili neku drugu pripadnost. Predsjedavajući Komšić je jasnog stava da, bez obzira na koji nači će se ubuduće odvijati promjene i pregovori o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, 2022. godine moraju biti održani pošteni i transparentni Opći izbori.

Sagovornici su zaključili da je što prije potrebno krenuti ka putu borbe protiv korupcije u našoj zemlji, djelomičnim promjenama Ustava i Izbornog zakona na način da ne bude daljnjih etnonacionalnih podjela, kao i što prije sprovesti svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Europarlamentarci su posebno, istakli da će, ukoliko dođe do blokiranja izbora u BiH neusvajanjem budžeta, tražiti da Europska unija iz svojih sredstava finansira održavanje izbora i posebno praćanje njihovog održavanja. Takođe su istakli da je, u sadašnjem trenutku, puno važnije obezbijediti zaštitu integriteta izbornog procesa na način da izbori budu fer i transparentni, pa tek nakon toga ići s procesom ustavne reforme i širih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a s ciljem implementacije pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na kraju su poručili da je od velike važnosti da se svaki glas iz Bosne i Hercegovine čuje u Evropskom parlamentu, te da neće dozvoliti da se dešavanja u Bosni i Hercegovini kreću ka daljim podjelama i konfliktima, već ka putu evropskih vrijednosti i politika jednakosti u demokratskom društvu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.