Željko Komšić se javio sa procesa Brdo-Brijuni i priznao: “Zaista je iznenađujuće kako se relaksirano razgovaralo o nekim stvarima koje su ozbiljne”

Današnji sastanak šefova država zapadnog Balkana u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brijuni, protekao je neuobičajeno za dosadašnje sastanke, ocijenio je u izjavi za Fenu iz Skoplja predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

–Zaista je iznenađujuće kako se relaksirano razgovaralo o nekim stvarima koje su zaista ozbiljne, poput ubrzanja puta u Evropsku uniju zemalja zapadnog Balkana, zelenoj agendi, odnosno dekarbonizaciji koja je međunarodna obaveza svima nama, ne samo BiH, kao i o odlasku mladih ljudi iz cijele regije – kazao je Komšić.

Deklaracija koja je usvojena, istaknuo je, usvojena je zaista jednostavno i brzo, što je “zaista iznenađujuće” jer je zadnjih nekoliko sastanaka u okviru ovog procesa bilo zaista bilo je zaista teških političkih okršaja između pojedinih predsjednika, zavisno kakvu je ko političlu poziciju zagobvarao.

–U svakom slučaju, dobro je da se sastajemo, dobro je da komuniciramo. Svi bi, vjerovatno, imali veliki problem ako bi ta komunikacija prestala.

Možda ne izgleda, kad izvana gledate, da se nešto tu bitno odlučivalo, ali najveća korist od svega ovoga jeste međusobna komunikacija šefova država zemalja regije i to u situaciji kada je svima jasno da ne postoje niti zajednički pogledi na sve niti ozbiljni bilateralni problemi između pojedinih zemnalja – rekao je predsjedavajući.

Kako kaže, to bi bila generalna ocjena cijelog ovog sastanka.

Što se tiče bilateralnih sastanaka, imao je sastanak s predsjendikom Albanije Bajramom Begajem, a sa članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem imao je sastanak s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, “u čemu nije učestvovala Željka Cvijanović”.

Najavio je da će tokom dana imati sastanak s novom predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

–Tako da mogu reći dobra atmosfera, iznenađujeće dobra atmosfera i korisni razgovori – zaključio je Komšić u javljanju za Fenu.

Sastanak sa Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u okviru bilateralnih sastanaka tokom samita Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Skoplju, sastala se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Na sastanku je između ostalog razgovarano o ratifikaciji sporazuma iz Berlinskog procesa od strane Parlamenta Bosne i Hercegovine, što je obaveza koja proizilazi iz potpisivanja sporazuma u ​​novembru prošle godine.

Osmani je istakla da je ratifikacija sporazuma od strane vlasti BiH pored obaveze i neophodnost koja će pomoći slobodnom kretanju građana obhe zemlje, što bi doprinijelo rastu komunikacije i razmjene između naroda dvije zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Skupština Kosova i četiri države regiona ratifikovali su sporazume u okviru Berlinskog procesa, od kojih jedan predviđa kretanje samo ličnim kartama sa Bosnom i Hercegovinom, pa je, prema riječima Osmani, red na Bosnu i Hercegovinu da učini isto.

Također, Osmani je ocijenila da bi povezivanje diplomatskih odnosa dve države povećalo mogućnosti za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ona je istakala da bi postizanje zajedničke vizije obje zemlje da budu dio euroatlantske porodice doprinijelo miru, stabilnosti i dugoročnom prosperitetu regiona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.