Željko Komšić se nije libio, jako je oštro odbrusio predsjedniku Hrvatske: “Zoran Milanović pokazao da je plan o podjeli BiH živ, imamo li izbor nego da se suprotstavimo”

“Zoran Milanović je još jednom pokazao da je istorijski plan o podjeli države Bosne i Hercegovine živ i da predstavlja aktuelnu političku strategiju koja ima jasan cilj”, kazao je u reakciji Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Od sporazuma između Cvetkovića i Mačeka, preko sporazuma između Miloševića i Tuđmana, jasne su namjere i pokušaji podjele Bosne i Hercegovine na Hrvatsku i Srbiju.

U prvom slučaju tu podjelu zaustavio je Narodnooslobodilački pokret a u drugom Armija Republike Bosne i Hercegovine. Očito je da se sa realizacijom tog plana ponovo pokušava.

Na nama svima koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu ostaju dva izbora; ili da se do iznemoglosti pripiremo oko toga ko je bolji i ljepši ili da se tome, na sve demokratske načine suprotstavimo.

Prvi izbor je put u propast države, njen nestanak i izdaju onih koji su državu napravili a zatim i odbranili, a drugi izbor je moguć tek ukoliko se hrabro i odlučno, svi zajedno, prelazeći preko političkih i ideoloških razlika, budemo okupili oko onog što je zajednička vrijednost svih nas, a to je Bosna i Hercegovina”, istakao je Komšić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon što je najavio još jači pritisak na BiH s ciljem nametanja Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a, danas je poručio da su “Hrvati i Srbi” u BiH upućeni jedni na druge te da je Milorad Dodik u tome saveznik.

“U pogledu odnosa sa Republikom Srpskom, sad su izbori u Bosni i Hercegovini.

Dakle, Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini su, nažalost, ali tako je, upućeni jedni na druge”, kazao je Milanović.

“Ja ne očekujem od Dodika da sada optuži Beograd, ali Dodik je trenutno, da, hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovi i shvatimo to, to moramo shvatiti, i tako se ponašati”, rekao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.