Željko Komšić se oglasio odmah nakon usvojene Rezolucije o Bosni i Hercegovini u njemačkom Bundestagu: “Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću se naročito zahvaljujem!”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio se zastupnicima Bundestaga koji su danas usvojili Rezoluciju o BiH.

“Pozdravljam usvajanje Rezolucije u Bundestagu od strane semafor koalicije kojom se pruža podrška Bosni i Hercegovini, i zahvaljujem se svim zastupnicima, naročito Adisu Ahmetoviću i Borisu Mijatoviću koji su se vanredno zauzeli za usvajanje iste.” poručio je Komšić.

Podsjetimo, njemački Budestag danas je usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je data “podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”.

Zastupnici su prvo glasali za rezoluciju, a glasanje za slanje njemačkih vojnika u BiH u okviru misije EUFOR-a je izdvojeno i zastupnicima je dato 20 minuta vremena za glasanje.

Bundestag je razmatrao dokument koji su u parlamentarnu proceduru uputili predstavnici vladajućih partija SPD, FDP i Zeleni pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.

Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

Tokom rasprave koja je trajala 40 minuta, u Bundestagu su se obratili brojni zastupnici iz svih stranačkih frakcija, a između ostalog o ovoj temi govorio je i Adis Ahmetović (SPD).

“Uvijek je važno graditi mostove između ljudi, kultura, regija, susjednih zemalja pa i kontinenata. Svi nastojimo biti arhitekti. Naš fundament je demokratski poredak. BiH želi takvu konstrukciju i želi da počiva na slobodi, demokraciji i blagostanju. Zbog toga je ovaj zahtjev o kojem glasamo važan za razvoj budućnosti ove mlade demokratije”, rekao je Ahmetović.

Poručio je kako je dokument koji su predložile vladajuće stranke izazvao brojne rasprave.

“Sadržaj zahtjeva je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci i to je dobro. Imali smo napade, pomalo rasističke, ali ispostavilo se da smo pogodili živac i ranu. BiH je dio evropske porodice i mora vrlo brzo dobiti status kandidata za pristup EU.

Zbog toga ćemo podupirati održavanje izbora, nastojanja Christiana Schmidta i sve proevropske stranke na putu ka ostvarivanju demokratske države. Koncept konstitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip koji se mora ispostaviti na svim nivoima bez obzira kojoj naciji i etničkoj skupini pripadate”, ističe Ahmetović.

Na kraju svog govora, Ahmetović je pojasnio kako Bosna i Hercegovina treba jako civilno društvo.

“Zemlji je potrebno civilno društvo, jako obrazovanje, treba nam demokratska, pluralistička medijska scena. Moramo izgraditi mostove koji se neće urušiti, a to su demokratija, mir, sloboda i blagostanje”, zaključio je Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.