Željko Komšić se sastao sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyem: Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine na temelju odluka visokog
predstavnika.

U tom pogledu član Predsjedništva BiH Komšić obrazložio je razloge podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika donesenih nakon održavanja općih izbora, posebno naglasivši da podržava instituciju OHR-a u okviru njenih nadležnosti.

Isto tako je istaknuo da kada odluke OHR-a postanu dio pravnog sistema Bosne i Hercegovine, one postaju podložne eventualnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti.

Sagovornici su također razgovarali o putu Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, odnosno mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, kao i o nastavku reformi u vezi s integracijama u NATO.

Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova.

Komšić čestitao novizabranoj predsjednici Slovenije

Uvažena Nataša Pirc Musar čestitam Vam pobjedu na predsjedničkim izborima u Vašoj zemlji.
Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija njeguju dugogodišnje bliske i prijateljske odnose, a Vaša zemlja se u proteklom periodi dokazala kao jak i iskren saveznik na našem euroatlanskom putu.

Uvjeren sam da ćete i Vi tokom Vašeg mandata nastaviti pružati nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Znajte da u meni imate predanog partnera i iskrenog sagovornika za jačanje naših veza, promicanje međusobnog razumijevanja i saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa i za dobrobit naših građana.

Uvažena, Vama i Vašim saradnicima želim dobro zdravlje, mnogo sreće i uspjeha tokom Vašeg mandata.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.