Željko Komšić se zbog novih optužnica protiv pripadnika Armije RBiH obratio glavnom tužitelju Kajganiću

Povodom podizanja optužnice protiv Ahmeda Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih 11 osoba, pripadnika Armije RBiH, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić.

“Očito je da se radi o još jednom osmišljenom pokušaju promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i to kroz proizvodnju statističkih elemenata kroz kojih se nastoji u što većoj mjeri izjednačiti žrtve sa ratnim zločincima”, smatra Komšić

On smatra da je u ovom konkretnom slučaju, u kojem je Tužilaštvo BiH podiglo nove tri optužnice protiv heroja odbrane BiH, jasno da se želi obezbjediti što duži sudski postupak.

“U ovom konkretnom slučaju, jasno je da se kroz podizanje optužnice protiv 13 osoba želi obezbjediti što dugotrajniji sudski postupak, koji bi se u tom dužem vremenskom periodu koristio kao politički alat pogodan za one političke aktere koji ulažu značajne napore na negiranju genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini”, poručuje on.

Prema njegovom mišljenju, ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da se na, vještački način, želi prikazati drugačiji karakter rata u BiH.

“Ono što posebno zabrinjava je stavljanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Milanka Kajganića, glavnog tužitelja u političku funkciju onih u Bosni i Hercegovini, kao i onih izvan nje, da se na vještački način pokuša prikazati drugačiji karakter rata u Bosni Hercegovini”, ističe Komšić te dodaje:

“Kako bi glavni tužitelj Kajganić zaštitio integritet i nepristranost Tužilaštva BiH, bilo bi jako korisno da odgovori na pitanja zašto nisu podignute optužnice protiv direktnih izvršilaca genocida u Srebrenici,

jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora procesuirati sve direktne izvršioce, učesnike u masovnim likvidacijama, protjerivanju lokalnog stanovništva i organizaciji primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica u cilju prikrivanja izvršenja ratnog zločina genocida”, poručuje Komšić.

Nadalje, Komšić dodaje kako bi bilo dobro da Kajganić počne dizati optužnice protiv lica koja su vršila granatiranje građana Sarajeva.

“Isto tako, bilo bi jako dobro da glavni tužilac Kajganić, radi zaštite vlastitog integriteta i nepristranosti, počne dizati optužnice protiv onih lica koje se vršile granatiranje građana Sarajeva koji su stajali u redu za vodu ili u redu za hljeb, zatim granatiranje djece na igralištima”, dodaje trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ukoliko Kajganić ne počne raditi svoj posao, kako to kaže Komšić, nosit će breme zaštitnika počinitelja svih najstrašnijih zločina.

“Bez obzira što je tužilac Kajganić preferencija jedinog dijela međunarodne zajednice, on bi trebao napokon početi raditi svoj tužilački posao, inače će nositi breme zaštitnika počinitelja svih tih najstrašnijih zločina, kroz manipulativno podizanje neodrživih optužnica, a dio međunarodne zajednice pretvoriti u svoga saučesnika”, zaključuje Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.