Željko Komšić službeno zatražio kandidatski status za BiH u EU, pogledajte šta je napisao u pismu

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je službeno zatražio razmatranje kandidatskog statusa za našu zemlju.

Pismo je poslao čelnicima Evropske unije.

Komšić u svom pismu naglašava da bi dodjela kandidatskog statusa ojačala sigurnost i suverenitet BiH.

U nastavku donosimo tekst pisma koje je Komšić uputio Charlesu Michelu, predsjedniku Vijeća Evropske unije, Ursuli von der Leyen, predsjednici Evropske komisije, Josepu Borrellu, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje.

Pismo evropskim čelnicima ne mora u praksi označavati nikakvu posebnu proceduru, ali treba istaći da BiH na ovaj način želi iskoristiti novonastale geopolitičke tokove i od EU isposlovati, odnosno zamoliti za ubrazniji put ka željenom punopravnom članstvu.

Tekst pisma:

Poštovane ekselencije,

U prethodnom periodu, ispunjavajući dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koje se tiču usklađivanja naše vanjske politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, Bosna i Hercegovina se pridružila svim EU mjerama usmjerenim protiv onih koji su izvršili napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Posebno želim istači da je to kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2014. godine, kojim se osuđuje aneksija Krima od Rusije, čime je narušen teritorijalni integritet Ukrajine i izvršen direktan udar na njen suverenitet.

Dozvolite da u ime građana Bosne i Hercegovine, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava i njegovih važećih akata, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija.

U ovo vrijeme, kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji zauzeti i sebi potčiniti susjednu zemlju, više nego ikada je potrebno evropsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU.

Ta vizija Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji počiva na Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu navedeno, smatrajući kako smo svi zajedno u situaciji da sagledamo sve buduće političke i sigurnosne aspekte u Evropi, slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Evropske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Potpuno sam svjestan kako je Evropska komisija u svom Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji istakla 14 ključnih prioriteta koji imaju za cilj dovođenje zemlje u sposobnost da ostvari kandidatski status, a onda nakon obavljenog pregleda napretka otvori EU pregovarački proces po klasterima i novoj metodologiji.

Dio ključnih prioriteta je ostvaren, dok drugi dio, nažalost, još uvijek nije.

Međutim, ako uzmemo u obzir da bi se dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, onda bi to svakako imalo svoj niz pozitivnih efekata na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana.

Naravno, kandidatski status ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa. To ostavlja dovoljan period vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uvjeti kojim bi se Bosna i Hercegovina dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora s Evropskom unijom ispunjavajući kriterije iz Kopenhagena.

U tom periodu treba učiniti niz reformi, kako bi Bosna i Hercegovina bila osposobljena za pregovarački proces. Među njima su svakako reforma ustava, odnosno političkog sistema u cilju postizanja demokratizacije društva i standarda ljudskih prava.

Ključno je otkloniti sve etničke podjele koje uzrokuju različite političke blokade, kako bi državne institucije mogle dovoljno brzo i efikasno obavljati svoj reformski posao.

Koristim ovu priliku da vam se još jednom zahvalim na saradnji i razumijevanju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.